Trabajo

Un any més el primer dia de maig Espanya se suma a la celebració internacional del Dia del Treball o Dia del Treballador, una festivitat estesa per la majoria de països occidentals que va arrancar a París en 1889.

Va ser en el Congrés Obrer Socialista de la Segona Internacional quan es va proposar esta data amb l’objectiu de retre homenatge als Màrtirs de Chicago, un grup sindical dels Estats Units que va ser condemnat per participar en una vaga de tres dies arrancada l’1 de maig de 1886.

L’objectiu de les protestes era aconseguir la implantació de la jornada laboral de 8 hores doncs, encara que esta jornada ja estava establida per llei, hi havia empreses que continuaven incomplint aquest dret dels treballadors.

Després de la vaga que va suposar l’acomiadat de milers d’empleats i es va saldar amb nombroses detencions i ferits, entre ells molts europeus, el govern americà va executar a cinc persones en la forca i va condemnar a altres tres a presó.

Per por de repercussions posteriors, tant Estats Units com el Canadà van optar per commemorar el Dia del Treball, allí denominat ‘Labor Day‘, el primer dilluns de setembre mentres que Espanya va adoptar la festivitat europea de l’1 de maig. Esta va començar a adquirir major protagonisme després de la II Guerra Mundial amb l’auge del socialisme en nombrosos països d’Àsia i Europa on en esta data els partits realitzaven reivindicacions laborals en benefici dels treballadors.

A poc a poc el Primer de Maig va anar consolidant-se fins a convertir-se en la festivitat que avui dia coneixem encara que actualment el caràcter reivindicatiu ha anat decreixent fins a passar a ser un festiu més del calendari laboral.