Las familias gastarán más de 100 euros al mes en mascarillas
Una familia se protege con mascarillas del coronavirus durante la pandemia. / FOTO: AFP

Espanya viu hui el últim dia de l’estat d’alarma. Aquest 21 de juny acaba així un període de governabilitat que s’ha estès més de tres mesos. Des de la seua declaració el passat 14 de març a causa de la pandèmia els espanyols han tingut limitats els seus desplaçaments. Ara, no obstant això, aquesta fase arriba a la seua fi per a donar inici a la nova normalitat que arrancarà aquest dilluns.

Mentre en la Fase 1 es va permetre la mobilitat dins de la mateixa província, no ha sigut fins a la Fase 3 quan els ciutadans han pogut desplaçar-se per l’interior de tota la seua autonomia. A més, matí es farà un pas més i els espanyols podrem tornar a recórrer el país sense fronteres autonòmiques.

A QUINS PAÏSOS ES POT VIATJAR EN LA NOVA NORMALITAT?

Aquest dilluns 22 de juny també s’habilitarà l’opció de viatjar a l’estranger. No obstant això, encara no s’estaran obertes les fronteres de tots els països. Únicament es permetran els desplaçaments a estats de l’Espai Schengen.

El Espai Schengen és el conjunt dels territoris en els quals s’apliquen les disposicions relatives a la supressió de controls a les fronteres interiors i circulació de persones segons el Títol II del Conveni per a l’Aplicació de l’Acord de Schengen, de 19 de juny de 1990.

A més d’Espanya, en aquests moments els Estats Schengen són un total de 26. Es tracta d’Alemanya, Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Eslovènia, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Islàndia, Itàlia, Letònia, Liechtenstein, Lituània, Luxemburg, Malta, Noruega, Països Baixos, Polònia, Portugal, República Txeca, República Eslovaca, Suècia i Suiz.

PORTUGAL TANCA FRONTERES FINS A l’1 DE JULIOL

No obstant això hi haurà una excepció. Portugal no reobrirà les fronteres fins a l’1 de juliol pel que de moment els viatges al país veí seguiran restringits. Per a la resta de països també caldrà esperar a aquesta data. No obstant això, de moment es desconeix si hi haurà estats amb particularitats als quals es prohibisca viatjar per risc de pandèmia. De la mateixa manera, alguns països podrien optar per no reobrir les seues fronteres amb països que han patit durament el coronavirus.