El deshielo podría liberar virus de hace miles de años contagiosos para los humanos
DFB4EE Gordon Hamilton, glaciologist from the University of Maine ( USA) and Leigh Stearns also from Maine set up monitoring equipment

La pujada de la temperatura i el canvi climàtic podria portar noves pandèmies en el futur. El motiu és el desglaç del permafrost, un fet que deixaria en llibertat virus antics i contagiosos per als humans.

El permafrost és una capa de subsòl que ocupa entre el 20-24% de la superfície de la Terra. Aquesta es troba congelada de manera permanent i es localitza en algunes de les regions més fredes del planeta com Sibèria, Noruega o Alaska. La seua edat geològica supera els 15.000 anys d’història i actualment ha començat a fondre’s.

Segons arreplega el diari 20 Minutos, experts en microbiologia auguren “un futur realment horrible” per a l’home. La investigadora de la Universidad de Umea (Suècia) Birgitta Evengard assegura que el permafrost està ple de microorganismes i ho qualifica com una “vertadera caixa de pandora”.

El fundador i director de la plataforma Tree-Nation, Maxime Renaudin, coincideix en la mateixa idea. “A nivell de canvi climàtic considere que el permafrost és el major temor. És poc conegut i s’entenen poc els seus efectes”, explica.  “No hi ha cap expert que puga concretar quant temps ens queda. Potser ja és massa vesprada. El que sí que sabem és que estem jugant a la ruleta russa“, afig Renaudin.

28 VIRUS DESCONEGUTS PER Als CIENTÍFICS

Un dels principals perills del qual tracten d’alertar és de la alliberament de virus congelats des de fa milers d’anys. Donada la inexistència d’aqueixos virus actualment, els éssers humans no disposarien d’immunitat i podrien succeir noves pandèmies globals com la del coronavirus.

“Hem descobert que els virus són ultrarresistentes. Els organismes més senzills que hi ha en la biologia són capaces de despertar-se després de tant temps. En les capes profundes del permafrost, i també de les glaceres, pot haver-hi virus i bacteris coneguts però uns altres per descobrir“, detalla Luis Suárez, coordinador de Conservació de WWF Espanya, en les declaracions arreplegades per 20 minutos.

Va ser el mes de gener passat quan quan es va publicar un estudi de la Universitat Estatal d’Ohio (els EUA) sobre el descobriment de 28 grups de virus desconeguts que portaven 15.000 anys congelats en el Tibet. No obstant això, la xifra de la troballa resulta baixa si es té en compte que podrien haver-hi fins a 100 milions de virus diferents per trobar.

PRIMERA TRAGÈDIA A CAUSA DEL DESGLAÇ

Encara que la idea puga resultar de pel·lícula de ciència-ficció, no seria la primera vegada en la història. Va ser a l’agost de 2016 quan en la Península de Yamal, en el Cercle Polar Àrtic, va morir un xiquet de 12 anys i una vintena de persones van requerir hospitalització per infectar-se amb àntrax.

La infecció va estar relacionada amb una onada de calor. Arran d’ella es va descongelar el cos d’un ren mort 75 anys arrere a causa del bacteri. Amb el desglaç, l’àntrax va passar a l’aigua i va contagiar a prop de 2.000 rens fins que va arribar als humans.