debate
Pedro Sánchez en el Congreso de los Diputados durante la sesión de investidura.

A pesar de la incertesa provocada per les últimes negociacions entre el PSOE i Unides Podemos, els resultats del debat d’investidura han sigut insuficients per a la formació d’un nou Govern d’Espanya encapçalat pel líder socialista, Pedro Sánchez.

El Congrés dels Diputats s’ha posicionat en el no amb la suma de 155 vots en contra, 124 a favor i 67 abstencions. El Partit Popular ha liderat aquesta oposició al costat de Ciutadans, Vox, Junts per Catalunya, Coalició Canària i Unió del Poble Navarrès, mentres que les abstencions han procedit d’Unides Podem, Esquerra Republicana, PNB, EH Bildu i Compromís. Únicament el Partit Socialista ha recolzat a Sánchez juntament amb un diputat del Partit Regionalista de Cantàbria repetint-se per tant els resultats del passat dimarts.

Amb el segon rebuig de la Cambra Baixa, ara arranca un període de 60 dies en què podria celebrar-se un nou debat d’investidura o en el seu lloc la dissolució de les Corts i la convocatòria d’eleccions.

El dilluns 23 de setembre és la data clau per a l’Executiu i és que aquesta és la jornada en la qual acaba el termini per a pactar una nova investidura. Si no hi haguera acord es dissoldrien les Corts i un dia després (24 de setembre) el BOE publicaria un reial decret de convocatòria electoral. El 25 d’aquest mes començaria el compte arrere per a la celebració d’uns comicis que tindrien lloc el diumenge 10 de novembre.

En cas d’arribar-se a este supòsit, Espanya viuria les seues quartes eleccions generals des de 2015 on també es va produir una investidura fallida que va derivar en les eleccions del 26-J donant la victòria a Mariano Rajoy. No obstant això, la moció de censura de Pedro Sánchez realitzada el 31 de maig de 2018 va propiciar l’avançament electoral del 28-A i per tant una possible cita amb les urnes el pròxim 10-N.