La Comunitat Valenciana sota l’amenaça d’una “gota freda”

El fenomen atmosfèric DANA provocarà una marcada inestabilitat atmosfèrica en bona part d'Espanya durant tota una setmana de precipitacions.

lluvia

La pluja torna a la costa llevantina i esta vegada amb un fenomen meteorològic més alarmant que preveu l’entrada progressiva des de l’Atlàntic: DANA (Depressió Aïllada de Nivells Alts). Segons informa l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), la DANA anirà acompanyada de la presència d’un flux càlid i humit procedent del Mediterrani el que provocarà una marcada inestabilitat atmosfèrica en bona part d’Espanya, incloent la Comunitat Valenciana.

Este fenomen espera deixar importants ruixats i tempestes, fins i tot granís, al llarg del cap de setmana. Des d’aquest dissabte la DANA afectarà més a l’àrea de l’Estret, Andalusia oriental, Melilla, Murcia, Comunitat Valenciana i part de Castella-la Manxa.

A partir del dimarts encara hi ha incertesa quant a l’evolució de les precipitacions encara que s’espera que la DANA oscil·le la seua posició entre el sud de Portugal, el centre peninsular i el sud-est espanyol.

De cara al cap de setmana vinent (dissabte 15 i diumenge 16), la majoria dels escenaris previstos mostren un debilitament de la DANA i, per tant, una disminució de les precipitacions o, almenys, de la intensitat de les mateixes.

València en alerta groga

L’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) va emetre este dijous, a través del Centre de Coordinació d’Emergències (CCE), un butlletí d’avís especial en el que alertava del risc de ruixats i tempestes fortes a partir de la passada matinada.

Este avís es va difondre a municipis i organismes amb competències en la gestió d’Emergències, al mateix temps que ahir es va establir la Preemergencia nivell Taronja en el litoral sud de València i litoral nord d’Alacant, un nivell que s’espera rebaixar al migdia del divendres, exceptuant Castelló i alguns municipis del sud de la Comunitat .

Des del Centre de Coordinació d’Emergències s’adverteix d’una situació d’inestabilitat general amb el risc de pluges i tempestes de nivell groc en gran part de la Comunitat Valenciana prevista per als pròxims dies, amb la possibilitat que, entre el dissabte dia 8 i el dilluns dia 10 de setembre, es produïsca un empitjorament de la situació meteorològica, amb ruixats i tempestes que seran probablement fortes i fins i tot molt fortes o persistents i localment amb calamarsa.

Consells a la població

  1. Quan es notifique una preemergencia, procurar estar informat/a de l’evolució de la situació a través dels mitjans de comunicació.
  2. Allunyar-se de les riberes dels rius i barrancs i no romangues en els Ponts
  3. Informar-se de la situació abans d’iniciar un viatge.
  4. Circula preferentment per carreteres principals i autopistes. Utilitzar el vehicle sol si és imprescindible.
  5. No intente mai creuar un gual o un lloc inundat.
  6. Retirar els vehicles de les zones que puguen inundar-se.

Les tempestes activen l’alerta groga en el litoral de la Comunitat Valenciana