Jurado Fallas 2018 en la Falla Zapadores

Tenen la funció més difícil, són els encarregats de triar de totes les falles; la millor, ells són: els membres del jurat de falles.

La seua elecció i decisió mai acaba de posar d’acord al col·lectiu faller, a pesar que en els últims anys s’ha fet obligatori, per a totes aquelles persones interessades a participar del jurat, el realitzar un “curs” impartit per experts, en el qual es marquen unes bases mínimes per a avaluar adequadament el treball dels artistes fallers; i que a més compta amb una part pràctica.

Antigament la llista de jurats anava designada pel secretari general de Junta Central Fallera que triava qui de cadascuna de les persones presentades a aquest efecte anava a cada secció.

L’any 2014, a proposta de José Luis Vaello, secretari general d’aqueix exercici, es va establir un sistema de grups i de bombos que es va aplicar en 2015; 2016, 2017 i 2018 en el qual es comptava amb un bombo per a persones amb més de cinc anys d’experiència en falles; un altre de fins a cinc anys i un altre de primer any de participació, que avui dia es continua mantenint, i del qual es tria una persona de cada bombo.

Però des de l’exercici 2016-2017, amb la creació de la Delegació de Falles, el “curs de jurats” es va convertir en condició imprescindible per a poder entrar a formar part d’aquest sorteig, tenint en compte també els anys d’experiència.

Imatges dels cursos de falles Foto:JCF

Per tant, per a poder formar part dels jurats, les falles presenten els seus candidats, que òbviament ha de complir amb el requisit de ser fallers en actiu i d’haver realitzat el curs de jurat de falles. D’aqueixos candidats, per cada secció es trien 3 membres del jurat, que es designen a partir de tres grups. El grup Al fet que arreplega a persones amb més de 5 anys d’experiència com a jurat de falla; el grup B, que reuneix aquells fallers que té d’1 a 5 anys d’experiència i el grup C, compost per aquells fallers que no tenen experiència prèvia com a membres del jurat. Un sorteig s’encarrega de triar una persona de cada grup. Però en les seccions Especial, 1ªA, 1ªB, Especial Infantil i 1ªInfantil es trien dues persones del grup A i una del grup B.

En el cas de la secció Primera A, des que es va fundar la seua federació, l’elecció dels jurats ha sigut a càrrec d’aquesta, les 15 falles que integren la secció (13 d’elles integrants de la Federació), presenten un candidat, i de aqueixos 15 candidats, una vegada solucionades les incompatibilitats (que existisca algun vincle amb alguna comissió), es trien els 5 membres del jurat els noms del qual es lliuren en sobre tancat al Secretari General de Junta Central Fallera.

La secció especial enguany també ha triat el seu jurat, després de realitzar un sorteig, seran nou membres els que conformen aqueixa secció especial i tinguen la difícil tasca de triar la millor falla de València. Elecció que enguany ha generat polèmica, després de conèixer-se que el jurat l’integraran 9 homes ( així ho ha decidit l’atzar, després del sorteig realitzat per la federació de falles d’especial).

El regidor de festes Pere Fuset, qui sempre ha advocat per la paritat, ha criticat que no existisca cap dona en el jurat, i això ha provocat la resposta de la Federació, a través d’un comunicat, en el qual ha defensat en què l’atzar ha sigut el que ha decidit qui s’encarregarà de formar part del jurat, i que en el sorteig sí que hi havia dones que podien haver eixit elegides.

El sistema de votació, i de puntuació és un altre dels temes controvertits; però de manera general, per a la puntuació de les falles per seccions, cadascun dels membres del jurat realitza la seua classificació individual de les falles participants, així com dels premis d’enginy i gràcia i una vegada realitzades aqueixes classificacions, se sumen totes les puntuacions (cada lloc en classificació té una puntuació concreta) i s’estableix la classificació definitiva, que serà la distribució final dels premis per secció.

Jurat valorant la falla Sapadors 2018

Els noms dels jurats no es coneixen fins al moment de la lectura de premis que té lloc en la seu de Junta Central Fallera, els dies 15 i 16 de març i que es pot seguir en directe en 7 Televalencia, al programa Vive las Fiestas .

Ara només queda esperar unes poques hores, per a conèixer quines seran les falles guanyadores i per a posar-li cara a les persones que han tingut la difícil tasca de jutjar el bé més preuat dels fallers: les Falles 2019.

Programa de Fallas 2019