fallas infantiles
Falla Infantil ganadora de las fallas 2018

Les Falles infantils ja estan al carrer i avui coneixerem quina d’elles és la guanyadora de cada secció, però saps quin és l’origen de les falles infantils?

L’origen de la festa fallera està inevitablement vinculat als xiquets, i la de les falles infantils al periodista Vicente Ros Belda.

Com ja sabem els més xicotets eren els encarregats d’arreplegar per les cases andròmines velles que després cremaven entonant el tradicional “cant de l´estoreta” : hi ha una estoreta velleta ‘pa’ la falla de Sant Josep, el tio Pep?”.

A la fi dels anys 20 van començar a aparèixer falles infantils, i durant els anys 30 el diari El Mercantil Valencià per mitjà de l’edició festiva dita ‘Els Xics’, en la qual col·laborava un jove Ros Belda, es va estimular per a crear premis per a les millors falles creades pels més xicotets.

Després de la guerra, el periòdic va ser confiscat i va desaparèixer, però alguns dels seus redactors, entre els quals es trobava Ros Belda, van començar a treballar en Radi València, i va tornar a sorgir la idea de promocionar les falles que els xiquets plantaven espontàniament per tota la ciutat.

Així, en 1941, des del programa infantil que Belda presentava es va crear un concurs de falles infantils i des de llavors, el nombre de comissions infantils va augmentar passant de 20 a 243 en tot just dos anys.

Junta Central Fallera va crear la delegació d´Infantils

Ros Belda
Imagen de Ros Belda entregando el premio a las Fallas Infantiles/ Foto: Pasión Fallera

A causa de l’èxit que va despertar el periodista, Junta Central Fallera va crear la delegació d’infantils, i va comptar amb Ros Belda com a delegat , qui va ocupar el càrrec des de l’any 1944 fins a l’any 1960.

En 1963 van començar a haver-hi ninots de falles infantils en l’Exposició del Ninot i des de llavors, fins a l’actualitat, els xiquets van començar a prendre el protagonisme, que avui dia tenen.

Els xiquets són part fonamental de les falles

En l’actualitat, els xiquets són part fonamental de les falles, milers de xiquets a València pertanyen a comissions infantils, durant tot l’any col·laboren per a vendre loteria, participen en els concursos de play-backs, teatre, declamació, pilota valenciana…

Per això hui dia 15 de març és tan especial per als xiquets, ja que les falles infantils celebren un any més que són una realitat, gràcies a Ros Belda i la seua lluita perquè eren reconegudes com a part fonamental de la festa.