Ximo Puig desvela los cuatro motivos que impiden decretar un nuevo confinamiento en la Comunitat Valenciana
El presidente de la Generalitat, Ximo Puig, durante su comparecencia.

La Comunitat Valenciana es prepara per a viure una nova normalitat més restrictiva. No obstant això, les mesures estan lluny de ser un confinament com el viscut al març a pesar que partits del Consell com Compromís havien sol·licitat el seu establiment.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, s’ha mostrat poc inclinat a fer aquest pas. Durant totes les declaracions realitzades s’ha negat a això al·legant que els valencians ja estan vivint un confinament parcial.

No obstant això, el cap del Consell va declarar ahir els motius que li han portat a endurir les restriccions però sense optar per un confinament total com el del passat any. Entre ells es troba la competència del Govern central; els efectes secundaris en la salut; el canvi de la situació respecte al mes de març; i l’esgotament social.

4 MOTIUS QUE TANQUEN LES PORTES Al CONFINAMENT

Ximo Puig va explicar en primer lloc que el Consell manca de competència per a prendre aquesta decisió. “El confinament domiciliari és una mesura extrema que només pot ser decretada pel Govern d’Espanya i en aquest moment la descarta. Per tant, des de la perspectiva legal la Generalitat no té cap possibilitat ni competència“.

“En segon lloc, el confinament comporta grans efectes secundaris. Porta associats problemes de salut física i mental. A més, també genera desigualtat en nombrosos col·lectius”, va assenyalar.

En referència al tercer punt, el president de la Generalitat va declarar que la Comunitat Valenciana no viu la mateixa situació del mes de març. A pesar que va assenyalar que a nivells d’hospitalització “estem fins i tot pitjor”, Puig ha declarat que ara la població compta amb mesures de seguretat.

“En aquell moment la ciutadania no tenia màscares i no podia eixir al carrer o anar al treball amb seguretat. Ara, si complim amb les indicacions i no ens llevem la màscara, el risc d’estar en un espai obert no té res a veure amb el de març. Per això, hi ha estats intermedis abans d’arribar a un confinament total”, va recalcar.

En últim lloc, el líder del PSPV va al·legar al cansament social per un any de restriccions. “Tots som conscients de l’esgotament. Els esforços i la resistència de la societat és més baixa i per tant prevaldrem l’interès general tenint en compte els indicadors i situacions”.

“Passem una primera onada tancats a casa; superem una segona ona amb restriccions de mobilitat; i ara hem de superar aquesta tercera ona. Per això només demane una cosa: prudència total“, va sentenciar.