hora

Va ser en 1974 quan la crisi del petroli va convertir el canvi d’hora en norma mentres que set anys després això va passar a ser una directiva europea obligant així al fet que des de llavors tots els estats membres adapten els seus rellotges dos vegades a l’any amb l’objectiu d’aconseguir un estalvi energètic. En la matinada d’este diumenge 27 d’octubre tornarà a succeir i a les 3 seran les 2 retrocedint una hora les manetes del rellotge, encara que esta podria ser una de les últimes vegades que es faça.

A l’agost de 2018, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va proposar eliminar el canvi d’hora i establir un horari fix: el d’hivern o el d’estiu. La consulta pública que es va realitzar va acabar amb un 80% de vots favorables a la fi del canvi horari però es va acordar l’estudi d’una valoració dels efectes que comportaria prendre esta decisió.

En el cas d’Espanya, 6 de cada 10 espanyols preferirien quedar-se amb l’horari d’estiu segons el baròmetre del CIS. No obstant això, existeixen discrepàncies entre les diferents autonomies i és que mentre a Galícia un 75,5% vol acabar amb el canvi d’hora, en la Comunitat Valenciana la xifra descendeix a un 63,4% i a Andalusia menys de la meitat de la població està conforme (46,4%).

Encara que la idea de la Comissió Europea era que este mes d’octubre tinguera lloc l’últim canvi d’hora si els estats membres decidien quedar-se en l’horari d’hivern, finalment la mesura es retardarà a 2021 ja que el Parlament ha sol·licitat un ajorne fins que s’aclarisca el procediment d’aquest canvi.

A més, ara s’ha fet un pas més enllà en el canvi i és que alguns científics han proposat que el canvi a l’horari d’hivern es produïsca al setembre i és que en l’origen d’aquesta mesura es feia en aquest mes exceptuant Regne Unit i els Estats Units on tenia lloc entre finals d’octubre i començaments de novembre. Europa va decidir fixar el model anglosaxó amb l’objectiu d’allargar un mes l’horari estival i és ací on difereixen alguns experts en afirmar que no és una decisió adequada perquè els matins d’octubre s’assemblen més a les de desembre o gener a l’alba passades les 8 hores.

No obstant això, la mesura d’avançar a setembre el canvi d’hora sembla que de moment no prosperarà i que els països membres de la Unió Europea hauran de decidir-se per l’establiment de l’horari d’hivern o el d’estiu. En el cas de triar l’horari d’estiu els estats canviaran la seua hora per última vegada el 28 de març de 2021, mentres que aquells que opten pel de hivern ho faran el 31 d’octubre de 2021.