El Consell plantea retrasar el toque de queda y ampliar el horario de bares y terrazas
Policía Local de Valencia vigila el cumplimiento del toque de queda en locales de la ciudad. / EFE

Només queden quatre dies perquè el decret que regula el toc de queda arribe a la seua fi. El diumenge 23 de maig finalitzen les actuals restriccions que marquen el dia a dia de la Comunitat Valenciana. A partir de llavors tot dependrà del desig de la Generalitat i de l’aval del Tribunal Superior de Justícia (TSJCV).

El debat intern del Consell és què fer quant a la restricció de la mobilitat nocturna. Una de les opcions contemplades és sol·licitar una pròrroga de 14 dies. Aquesta mantindria el toc de queda de les 24:00 a les 06.00 hores sense canvis.

No obstant això, l’opció que cobra més força és la de mantenir la restricció però amb una flexibilització d’aquesta. Segons ha avançat hui el president de la Generalitat, Ximo Puigel toc de queda podria retardar-se a la 01.00 hores.

“Estem valorant una possible reducció de la limitació nocturna i així poder ampliar els horaris en sectors com l’hostaleria. Aquest esforç ha funcionat, som una de les regions més segures d’Europa”, ha explicat. En aquest cas, els bars i terrasses ampliarien l’horari de sopars. Aquest passaria de tancar a les 23.30 hores a fer-ho a les 24:30 hores.

LA COMUNTIAT PROP D’ACONSEGUIR L’ESCENARI DE “NORMALITAT”

Hui dia, la Comunitat Valenciana és l’única regió de la península que continua amb aquesta restricció. Després de la fi d’estat d’alarma, es va sol·licitar al TSJCV l’aplicació del toc de queda durant tot el mes de maig. No obstant això, l’organisme jurídic va optar per un termini més curt i va donar llum verda a una mesura de 14 dies.

La Comunitat segueix líder d’Espanya en incidència acumulada (IA). Actualment presenta una IA de 29,6 casos per cada 100.000 habitants, la més baixa del país. Si baixara als 25 casos entraria en l’escenari de “normalitat” sent la primera autonomia a aconseguir-lo.

Per això, encara que la Generalitat sol·licite una pròrroga del toc de queda, seria factible que el TSJCV donara una negativa. En qüestió de 24 hores podria decidir-se la qüestió perquè el dijous acaba el termini per a consultar a l’organisme jurídic.