Comienza el operativo para evacuar a menores ucranianos a Valencia
Una madre junto a sus hijos en una manifestación

La Fundació Juntos por la Vida ha posat en marxa l’operatiu de evacuació de xiquets ucraïnesos a València. Juntament amb el Consolat d’Ucraïna en la capital del Túria, l’ONG treballa perquè els menors puguen viatjar en companyia de les seues famílies. No obstant això, encara es desconeix la data en la qual arribaran a Espanya perquè asseguren que els bombardejos estan dificultant totes les labors d’ajuda.

Aquest dimarts la presidenta de la Fundació, Clara Arnal, i un equip de l’ONG es desplaçarà fins a la frontera de Polònia amb Ucraïna. Allí treballaran en l’ajuda d’emergència i organitzaran tot l’operatiu d’evacuació.

Segons han assenyalat en un comunicat, tenen previst esperar als desplaçats que puguen arribar des d’Ucraïna en autobusos. Ja des de Polònia, procediran al trasllat en vols charter que s’aniran completant fins a arribar a València.

ELS MENORS VIATJARAN EN COMPANYIA DE MARES I ÀVIES

Els evacuats seran menors d’edat acompanyats de la seua família, amb mares i àvies. Els pares no podran acompanyar-los perquè els homes de 18 a 60 anys no poden eixir d’Ucraïna.

La Fundació ha optat per no evacuar a menors sols perquè el seu trasllat pot ocasionar problemes a les fronteres. A més, consideren desolador separar a les mares ucraïneses dels seus fills en una situació tan difícil com la que estan vivint, segons afirma Arnal.

Per tant els evacuats seran en general famílies, xiquets i xiquetes amb mares i àvies el nucli de les quals no podrà separar-se. A la seua arribada, aquestes persones seran acollides per famílies valencianes que s’han oferit per a això. Moltes d’elles ja realitzen acolliment de menors ucraïnesos des de fa anys amb els programes estivals de l’ONG.

AIXÍ SERÀ L’EVACUACIÓ D’UCRAÏNA A VALÈNCIA

La Fundació, amb les seues contraparts locals a Ucraïna, està organitzant les llistes de les persones que s’evacuaran. Així se’ls agruparà per al seu posterior trasllat en autobusos.

En primer lloc eixiran els menors, amb els seus germans i mares, que ja tenen família d’acolliment a València per estades anteriors. També famílies desplaçades internes a Ucraïna i que van haver de fugir fa anys de la zona de Donbas, i que ara estan vivint un segon desplaçament. A més, es portaran menors i famílies d’altres punts d’Ucraïna on l’ONG realitza projectes de cooperació.

Els bombardejos i la situació causada per la guerra, retardaran les dates previstes per a l’evacuació i l’arribada. Moltes carreteres estan tallades i els trens col·lapsats podent-se tardar mes d’una setmana a arribar a la frontera.

COM AJUDAR A UCRAÏNA

Algunes famílies valencianes estan rebent notícies dels menors que ja han acollit en altres ocasions i coneixent de primera mà els horrors que estan vivint a Ucraïna.

És el cas de Dasha, qui va enviar un àudio a la seua mare d’acolliment de València quan va esclatar una bomba. Després d’això es va tallar la comunicació i durant hores de gran sofriment la seua família d’acolliment va estar sense notícies. Finalment, van aconseguir contactar de nou i comprovar que afortunadament Dasha estava bé.

La Fundació Juntos por la Vida està rebent donacions econòmiques a través de la seua web per a fer front a l’ajuda que està realitzant. Des de l’ONG destaquen el vincle solidari que hi ha entre la població ucraïnesa i espanyola, gràcies a l’acolliment de menors que, igual que aquesta organització, realitzen des de fa anys moltes associacions del nostre país i que la Fundació dóna suport.