Los primeros refugiados de Ucrania se instalan en Valencia:
07-03-2022 Llegada de los refugiados ucranianos a València. "Lo más duro es saber que tú te vas y tu familia se queda allí. No saber cuándo podrás volver y si estarán vivos". Marina, de 18 años, acaba de llegar a València tras casi cinco días de viaje en autobús desde el centro de Ucrania, de donde ha escapado de la guerra. Acaba de reunirse con Concha, su madre de acogida con la que ha pasado 10 veranos. "Ahora hay que pensar que estará todo bien en Ucrania, acabará la guerra y podremos volver". SOCIEDAD ESPAÑA EUROPA COMUNIDAD VALENCIANA ROBER SOLSONA

Eren més de les cinc de la matinada quan els primers 44 refugiats d’Ucraïna arribaven a València. Aplaudiments, bes i abraçades van ser els primers gestos d’afecte mostrats per les famílies valencianes que esperaven davant la Facultat de Medicina l’aparició de l’autobús procedent de Lviv (Ucraïna). A més de l’afecte tampoc van faltar aliments i begudes calentes per a reconfortar als nouvinguts.

La Fundació Juntos por la Vida ha sigut la responsable d’aquesta evacuació per a posar fora de perill a població ucraïnesa vinculada a València. Més de 48 hores de viatge per a recórrer al voltant de 3.000 quilòmetres i travessar Europa és el que han viscut aquestes 44 persones des que van eixir de la frontera divendres passat al migdia.

En total són 11 nuclis familiars que des de hui s’instal·laran en la capital del Túria: 21 xiquets i 23 adults. Alguns d’aqueixos menors ja coneixien a les seues famílies amfitriones en haver passat amb ells alguns estius. Uns altres han arribat a la ciutat per a instal·lar-se en cases d’amics o familiars i fugir del conflicte bèl·lic que viu el seu país.

“MEREIXEN UN PAU, AFECTE I TRANQUIL·LITAT”

Adelisa Martínez és una d’aqueixes valencianes que esperava l’arribada de l’autobús. Ella acollirà a la seua casa de Jalance a quatre persones desconegudes i és que el seu fill d’acolliment s’ha quedat atrapat a Kíev. “Pense que el que no puc fer per ell ho faig per uns altres”, confessa. “Aquests xiquets mereixen una mica de pau, una mica d’afecte i sobretot tranquil·litat. Cal fer alguna cosa per ells”.

Entre les refugiades trobem a Katya, procedent de la zona de Chernóbil. Aquesta jove ucraïnesa de 22 anys s’ha retrobat amb la seua família d’acolliment de Nules amb els quals havia passat nombrosos estius. Ara ha tornat a València i ho ha fet en companyia del seu fill de dos anys.

Em sent cansada i contenta. Allí estan tirant bombes i amb el meu fill sempre plorant perquè no sap el que és. Estàvem tots nerviosos i ací puc estar més tranquil·la, almenys per ell”, declara fent referència al xicotet que sosté en braços.

IX UN NOU AUTOBUS D’UCRAÏNA AMB DESTINACIÓ A VALÈNCIA

L’autobús d’aquesta matinada només ha sigut el primer dels quals arribarà a València. Aquest diumenge eixia des d’Ucraïna un altre vehicle amb famílies que han aconseguit eixir del país fugint de la guerra. Aquestes seran traslladades a València dins de l’operatiu d’emergència i humanitari que realitza Junts Per la Vida.

Un equip de l’ONG valenciana està a la ciutat de Pzremysl, prop de la frontera de Polònia amb Ucraïna. Allí es troba preparant i organitzant l’operatiu des de dimarts passat. Els voluntaris estan en un centre comercial habilitat per a rebre i atendre les persones que arriben des d’Ucraïna.

No obstant això, de moment es desconeix quant temps tardarà a arribar l’autobús a la frontera amb Polònia ja que hi ha llargues cues i embossos en aqueix punt. A més, assenyalen que el pas fronterer és molt lent.

A la seua arribada a la frontera, i una vegada en territori polonès, els estaran esperant els membres de l’ONG. Des d’allí les famílies seguiran amb autobús directament a València on arribaran després de diversos dies de camí per carretera. Els voluntaris de Junts per la Vida seguiran a Polònia per a continuar la seua labor humanitària amb els refugiats.