La vacuna Pfizer causa las primeras reacciones adversas en Reino Unido
Una mujer recibe la primera dosis de la vacuna Pfizer/BioNTech en el Guy's Hospital de Londres. / Victoria Jones (PA Wire/dpa)

(SONIA GARCÍA).- Aquest diumenge 27 comença la campanya de vacunació en tot el territori nacional. El Pla de Vacunació es durà a terme en 13.000 ambulatoris i centres de salut públics. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha declarat que aquesta pròxima setmana s’espera vacunar a 76.000 persones davant el coronavirus. Coneix els protocols de vacunació, quan, com i on vacunar-te.

Fins ara, el Govern central ha tancat la compra de 20,8 milions de dosis. Se subministraran dos dosis per persona, per la qual cosa serviran per a immunitzar a 10,4 milions de persones. D’aquestes, Puig calcula que la Comunitat Valenciana disposarà de 600.000. Amb elles, s’espera haver vacunat abans de finalitzar febrer a 170.000 persones.

En tan sols una setmana, 76.000 persones estaran immunitzades. L’objectiu del Pla de Vacunació a nivell nacional és vacunar a entre 15 i 20 milions de persones al juny i aconseguir el 70% de la immunitat poblacional durant l’estiu.

Com sol·licitar la vacuna del coronavirus?

Les primeres vacunes se subministraran en les residències d’ancians. En concret, hui arribaran 800 dosi a set residències de Torrent, Benissanó, Rafelbunyol, Sant Joan, Sant Vicent del Raspeig, Borriana i Almassora.

En el cas dels residents de tercera edat, els familiars responsables dels ancians rebran un consentiment previ a signar per a donar pas a la vacunació i es durà a terme la campanya en les mateixes residències.

En el cas de les persones dependents, es contempla la possibilitat de la vacunació a domicili si és necessari. Per a la resta de ciutadans, l’administració de les vacunes es realitzarà inicialment amb cita confirmada. El personal sanitari serà vacunat en els seus propis centres de treball.

En el cas de treballar en una empresa de qualsevol tipus, des de la mateixa es comunicarà als treballadors la possibilitat de concertar la cita per a vacunar-se en el seu torn corresponent en funció del calendari que estableix el Programa de Vacunació.

D’aquesta manera, es pretén «evitar el desaprofitament de dosi i seguint els protocols de seguretat», segons informa el Ministeri de Sanitat. Les dosis de vacunes administrades s’inclouran en els sistemes de registre i en la història clínica de la persona vacunada s’inclouran la data i les dades de la vacuna rebuda.

On he d’acudir per a vacunar-me?

Se subministrarà en la xarxa sanitària habitual, de forma gratuïta, en els més de 13.000 punts de vacunació distribuïts per tota Espanya. En el cas de Castelló, també a l’hospital de campanya que es va alçar per a fer front al coronavirus.

Aquelles persones que rebutgen la seua aplicació seran apuntades en el Registre de Vacunació de Sanitat.

Quan és el meu torn?

1. Els residents són els primers a vacunar-se. Després d’ells, se’l personal sanitari i sociosanitari de les residències. La primera etapa de vacunació comprèn des d’aquest diumenge fins a febrer.

2. Dins de la primera etapa, encara que després d’haver vacunat als residents i el seu personal, es procedirà a vacunar al personal sanitari de primera línia. Tindrà lloc en els seus propis centres de treball. També  a un altre personal sanitari i sociosanitari i a grans dependents.

3. La segona etapa està prevista des de febrer fins a abril i comprèn als majors de 64 anys, persones de risc o vulnerables, treballadors essencials i personal docent.

4. Finalment, durant l’estiu es vacunarà a la població infantil, adolescents i joves,  adults, embarassades, les àrees d’incidència alta i els seropositius de Covid-19.