Com diferenciar entre setes verinoses i comestibles

La micologia és un dels entreteniments favorits dels valencians, però... sabem quina és la manera més segura de de practicar-la?

setas

Arriba la tardor i els plans de cap de setmana s’omplen d’escapades a la muntanya per a omplir cistelles i cistelles de bolets. La micologia amateur és un dels passatemps tardorencs favorits dels valencians, però no sempre es practica amb les mesures de seguretat adequades.

La resposta a la pregunta del titular és senzilla: no és possible destriar entre bolets comestibles i verinosos sense identificar el bolet específic que s’ha trobat. Per tots és sabut que alguns bolets verinosos poden matar, així que és primordial que, a l’hora de la seua recollida, ú siga capaç d’etiquetar-les amb exactitud per a un consum 100% segur.

Existeixen algunes regles aparents per a triar bolets segurs, però aquestes són massa genèriques i en molts casos no es compleixen:

  • “És comestible si pots pelar-li el barret”. Fals: és fàcil pelar el barret d’una Oronja mortal.
  • “Els bolets que creixen damunt de la fusta són segures”. Fals: no totes elles ho són, i de fet algunes són letals, com la Galerina Marginata.
  • “Si veus altres animals que se les mengen, endavant, fes-ho tú també”. Fals: aquesta regla és enganyosa en moltes ocasions, ja que existeixen fongs que no són verinosos per a animals però sí per a humans.

No obstant això, sí que existeixen recomanacions generals que et poden evitar un disgust: és imprescindible evitar bolets amb punts blancs en el barret o una espècie de falda o xarxa en l’arrel, així com mantenir-se lluny de bolets amb barret i arrel rojos.

A continuació, una llista elaborada per Eltiempo.es on pots trobar els fongs verinosos més comuns del territori espanyol:

Amanita phalloides: culpable del major nombre d’intoxicacions. El verí d’aquest bolet és tan potent que pot matar a un ésser humà en poques hores.

setas venenosas

Amanita muscaria: no confongues a aquest fong amb les acolorides i inofensius bolets dels gnoms. La seua ingesta pot provocar efectes **neurotóxicos de conseqüències realment greus.

setas venenosas

Amanita verna: cura amb pensar que aquest bolet, els efectes del qual són letals, és un xampinyó. Aquest fong naix, sobretot, a la primavera.

setas venenosas

Boletus satanás: el seu verí no és tan agressiu com el seu nom. No obstant això, si la menges -sobretot crua- prompte sentiràs dolor intestinal, febre i vòmits.

setas venenosas

Cortinarius: aquests bolets verinosos són especialment perilloses posat que els seus efectes poden aparèixer fins a una setmana després de la ingesta.

setas venenosas 

Los cinco grandes proyectos que transformarán la ciudad de Valencia