Las cinco localidades valencianas donde prohíben el baño este verano
Bañistas en las aguas de Montanejos en una imagen de archivo.

La crisi sanitària causada pel coronavirus no conclourà després d’acabar la desescalada. La pandèmia ha canviat les regles del joc amb una nova normalitat a la qual caldrà adaptar-se a poc a poc.

Entre les mesures està la qüestió del bany. Encara que no es disposa d’informació científica sobre la capacitat del coronavirus per a romandre en aigua salada i en l’arena, el risc en el bany recreatiu està relacionat amb la interacció de les persones.

Per això, un total de cinc localitats valencianes han anunciat que aquest estiu quedarà prohibit el bany a les seues platges continentals. És el cas de Bugarra, Chelva, Gestalgar, Sot de Chera i Tuéjar. En elles els ciutadans no podran banyar-se en els seus rius, llacs o embassaments d’aigua dolça.

“Queda prohibit el bany durant la temporada estival de 2020”, avança el comunicat. “Estaran habilitades les àrees al voltant d’aquestes, amb un aforament que cadascun dels òrgans gestors de cada municipi definirà”.

D’aquesta forma, els municipis de la Mancomunitat de la Regió muntanyenca acataran amb rigorositat els consells del Govern. Aquesta setmana, el Ministeri de Sanitat ha recomanat extremar les mesures durant l’estiu. A més, ha desaconsellat el bany en aigües continentals com pozas, recessos i llits d’aigua dolça amb escàs cabal.

Recomanacions per a l’obertura de platges i zones de bany

El Ministeri de Sanitat ha publicat un document amb recomanacions per a l’obertura al públic de les platges i zones de bany. El document, disponible en la web de Sanitat, insisteix en la necessitat de la conscienciació col·lectiva en el respecte al distanciament. Així, aconsella limitar l’aforament de les zones de bany marítimes on es preveu gran afluència.

A més, es deurà parar atenció a la distància entre tumbonas, ombrel·les i altres elements. A efectes indicatius, els eixos de les ombrel·les no s’instal·laran a distàncies inferiors de 4 metres. El gestor de la platja podrà sectoritzar la mateixa per a assegurar el distanciament social. Per part seua, les persones passegen per la riba respectaran almenys dos metres de distància social.

Tampoc es recomana la realització d’esports col·lectius ni reunions de més de 15 persones. A més, desaconsellen la utilització de tota mena d’infraestructures de platja com a parcs de joc i instal·lacions esportives.