Alertan del peligroso uso del gel hidroalcohólico para ir a la playa

L’hàbit de netejar-nos les mans sovint amb gel hidroalcohòlic ha d’evitar-se a la platja. La dermatòloga de el Hospital Quirónsalud Marbella, la doctora Marta Frieyro, adverteix dels efectes nocius per a l’epidermis del gel higienizante en els llocs on s’està prenent el sol.

“El seu alt percentatge d’alcohol, en combinació amb la llum solar podria originar cremades en la pell. Sobretot, cal tenir especial cura amb les pells més sensibles com són les dels xiquets xicotets”, assegura.

En opinió de l’especialista, l’absorció ràpida del gel hidroalcohòlic crea la falsa sensació d’evaporació total en la pell. “Creiem que els seus components han desaparegut totalment de l’epidermis i, no obstant això, es mantenen en la seua superfície per un temps prolongat pel que la incidència dels raigs del sol pot desembocar en un alterar la pigmentació (enfosquiment de la pell) en el millor dels casos, o en una cremada, en el pitjor dels casos“, recalca.

Com a alternativa al gel hidroalcohòlic aconsellen llavar-se les mans amb aigua i sabó. “És una mesura de seguretat enfront del contagi per coronavirus i no comporta risc per a la salut de la nostra epidermis”, declara la doctora Frieyro.

EL CONFINAMENT AUGMENTA EL RISC DE CREMADES

D’altra banda, el Servei de Dermatologia i Venereología de el Hospital Quirónsalud Marbella ha advertit de el risc de cremades en prendre el sol després d’un període de baixa o nul·la exposició a l’aire lliure a causa del període de confinament.

En circumstàncies normals i amb els nostres hàbits socials de vida en exterior s’hauria produït una aclimatació progressiva de la nostra pell. No obstant això, el dermatòleg Pablo García Montero, explica que “el nostre sistema pigmentari encara manté nivells de melanina baixos”.

Per això, l’especialista de l’hospital de Marbella posa l’accent a respectar les pautes de protecció tradicionals. “És molt important evitar l’exposició directa a la llum solar en les hores centrals del dia (11-17 hores). Cal no oblidar tirar-se crema de protecció d’un factor elevat (30-50) i replicar-la cada dues hores especialment si s’ha pres un bany o s’ha transpirado en excés”.

A més, García Montero assenyala que devem assegurar-nos de protegir àrees sensibles com les orelles i cuir cabellut. Aquestes són dues zones que solen cremar-se amb major freqüència.

Recomanacions per a una exposició al sol segura

  1. Consultar l’índex d’UV local en webs o aplicacions de mòbil.
  2. Exposició solar gradual per a facilitar l’adaptació de la pell.
  3. Ús d’ombres en hores centrals del de dia. Hi ha un consell molt senzill, si la teua ombra és més curta que l’altura, cal posar-se a l’ombra.
  4. Mesures Físiques. Ús de complements com a capells, viseres, ulleres, ombrel·les.
  5. Cremes fotoprotectoras. Ús de factors de protecció alts de forma generosa fins i tot en dies ennuvolats.
  6. Hidratació, fonamental en època d’altes temperatures ja que la pèrdua de líquids és molt alta.
  7. Els grups especials de població han d’evitar una exposició solar directa i usar factors de protecció molt alts. Ací s’inclouen bebès de fins a 12 mesos.