La cepa más contagiosa del coronavirus entra en la Comunitat
Un ciudadano pasea por Londres durante la segunda ola de coronavirus. / Tolga Akmen (Getty Images)

La Conselleria de Sanitat investiga els primers casos del nou cep britànic de coronavirus en la Comunitat Valenciana. Es tracta de dos contagiats d’Elx i tres de València.

Han sigut investigadors de l’Hospital General d’Elx els qui han detectat aquests positius. Un dels contagiats havia estat en els últims dies a Regne Unit pel que seria allí on hauria contret el virus.

El cep britànic ja es va detectar a Espanya fa uns dies. En concret s’han notificat 8 casos a Madrid i 5 a Andalusia, on a més se sospita d’altres 7 possibles infectats. De tots ells, només un es troba ingressat.

COM ÉS EL NOU CEP?

El nou cep britànic denominada com VUI-202012/01, és un 70% més contagiosa que l’anterior. No obstant això, encara no s’ha observat que cause seqüeles més greus ni una major mortalitat.

Al contrari que l’anterior cep, aquesta és més difícil de detectar. Es requereix d’una prova PCR específica capaç de codificar la proteïna espigola. Aquesta proteïna és la que la nova mutació utilitza per a accedir a l’organisme i acoblar-se en ell. Quan els investigadors observen que l’espiga mancada és quan es posa en alerta que pot ser el cep britànic i es passa a seqüenciar genèticament la mostra.

Respecte a la vacunales autoritats sanitàries ja han assenyalat que les dosis que s’estan subministrant també serveixen per a aquesta nova mutació. Per tant, és qüestió de mesos que hi haja una gran part de la població immunitzada.

A més de Regne Unit i ara també Espanya, el cep britànic ha arribat a una desena de països de tot el món. Ara com ara s’han detectat contagis en Alemanya, el Canadà, Corea del Sud, Dinamarca, França, Irlanda, Itàlia, el Japó, Noruega i Països Baixos.