Centro de producción Graner de Barcelona en el que se inspirará el nuevo espacio valenciano.
Centro de producción Graner de Barcelona en el que se inspirará el nuevo espacio valenciano.

El barri del Cabanyal Canyamelar comptarà amb una nova dotació cultural que l’Ajuntament habilitarà en dues antigues naus industrials situades entre els carrers Vicente Brull i Marià Cuber.

El nou Centre de Producció d’Arts Escèniques s’establirà al costat del Teatre el Musical, amb una superfície de quasi 2.000 metres quadrats i amb l’objectiu de facilitar i professionalitzar la producció escènica, així com d’acollir i oferir formació per a professionals i futurs professionals. Este projecte municipal també pretén crear un espai estable per a l’assentament de les associacions professionals del sector.

La vicealcaldessa de València i regidora de Desenvolupament Urbà Sostenible, Sandra Gómez, i la regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, han visitat avui aquests immobles fabrils construïts fa quasi cent anys, en 1924, i han explicat que el Centre de Producció d’Arts Escèniques «respondrà a les necessitats i demandes del sector i, a més, es convertirà en referent cultural».

Exterior de la nau Marià Cuber.

D’aquesta manera, en paraules de la regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, «este espai afavorirà la producció escènica, ja que pot albergar assajos i proves d’escenografia, i permetrà la formació, així com la possibilitat que les associacions i empreses del sector puguen establir-se i interactuar entre dobles eles, creant així un teixit associatiu».

«Estes naus crearan un complex singular no solament a nivell local sinó també a nivell espanyol que potenciarà i visibilitzar als professionals de les arts escèniques», ha afegit. «El nou projecte es gesta en la línia del centre de producció Harrobia (Bilbao), i els de Graner i Fabra i Coats (Barcelona), que tenen formes de gestió i finançament, que inclou la participació de les associacions i de diferents administracions», ha afegit l’edil.

Maite Ibáñez i Sandra Gómez a l’interior de la nau Marià Cuber.

Actualment, està oberta la licitació per a la redacció del projecte bàsic d’execució, que inclou un estudi geotècnic per a la rehabilitació integral de les naus, per un pressupost de 142.775 euros. Al llarg de 2020 es definirà el projecte definitiu, i en 2024, quan les naus de Marià Cuber complisquen 100 anys, l’Ajuntament vol que el complex cultural estiga en ple rendiment amb la seua nova vida.