La regidoria de Desenvolupament Urbà de València ha posat en marxa una iniciativa per a que l’avinguda Pérez Galdós es remodele. En teoria, la famosa avinguda perdrà dos carrils i es cobrirà el túnel que ara té el sostre descobert. La idea és que es promoga amb un concurs d’idees en els pròxims mesos. Sandra Gómez, regidora de Desenvolupament Urbà, ha declarat que estan esperant que la Mesa de Contractació definisca les condicions per a llançar la proposta a concurs.

Aquesta remodelació es farà gràcies a les protestes dels veïns. Fa cinc anys que es va crear una plataforma veïnal perquè es duguera a terme la remodelació. Van aconseguir que la iniciativa fóra aprovada en els pressupostos participatius de 2016/2017, amb 72.500 euros de partida.

Al febrer es van reunir amb responsables de la Mesa de Contractació. Després de conèixer la iniciativa per part de l’ajuntament, aquesta plataforma ha demanat “més celeritat” perquè l’avinguda tinga més espais per als vianants.

En què consisteix el projecte

El projecte es basa en dos grans canvis: llevar un carril de cada sentit del trànsit i cobrir la part central del túnel. La remodelació es durà a terme des del vell llit fins a la Giorgeta.

Un dels primers problemes és que el concurs d’idees no contempla el tancament del túnel, que és el que reclama la plataforma de veïns. És per aquest motiu que s’ha proposat únicament la cobertura d’aquest. La intenció és que el nou espai s’utilitze per a l’estacionament, carrils o passos de vianants.

Quant a l’eliminació dels dos carrils -un per cada sentit-, encara no se sap com afectarà el trànsit. El que és quasi segur és que les zones per als vianants de l’avinguda seran més àmplies. A més, una altra proposta del concurs és la aportació d’idees per a aconseguir zones d’ombra i descans. Per què? Perquè si s’instal·len moltes conduccions serà difícil plantar arbres, que és una de les premisses del veïnat.

Malgrat que el pressupost inicial és de 72.500 euros, els primers càlculs remenen que la remodelació costarà entre set i nou milions d’euros. De moment, el més segur és que els canvis en Pérez Galdós es realitzen en el pròxim mandat. Els dos projectes estrela d’aquesta legislatura són els de la Plaça de l’Ajuntament i de la Reina. No obstant això, l’estat d’alarma ha fet que tots els terminis de les obres es retarden fins a un altre avís.