Molts no ho saben, però des del passat 27 d’abril tot aquell que desitge visitar la capital del nostre país haurà d’implementar un accessori en el seu cotxe. En concret, els usuaris que vulguen desplaçar-se a Madrid hauran d’adherir en la seua lluna davantera un distintiu mediambiental que identifique el seu potencial contaminant.

Aquest distintiu s’ha de sol·licitar en les oficines de Correus (els tallers també els gestionen, però tarda diversos dies a arribar) i el seu lliurament és instantani després d’aportar la matrícula i un document nacional d’identitat. En aquest cas, Correus creua les dades amb la Direcció General de Trànsit (DGT) i l’ordinador adjudica una de les quatre categories disponibles: Zero (blau), Eco (blau i verd), C (verda) i B (groga). El seu cost és de cinc euros.

N’hi ha prou amb accedir a la pàgina web de la DGT i introduir la matrícula del teu vehicle per a saber quin distintiu li correspon. Malgrat que en un futur no gaire llunyà comptarem amb cinc adhesius diferents, de moment només existeixen quatre distintius disponibles en funció de la contaminació que emet el motor. Aquesta està lligada amb l’any de fabricació i el tipus de combustible que consumeix el vehicle.

En el cinquè grup, que es denomina A i de moment manca de distintiu, trobem els automòbils més antics i per tant els més contaminants (en general, els de gasolina matriculats abans del 2000, els dièsel previs a 2006 i les motos anteriors al 2000). Ara estan exempts de portar-la, però es preveu que aquest cinquè adhesiu siga obligatòria en el futur i suposarà la màxima restricció de circulació.