Expertos analizan la probabilidad de contagio de coronavirus en playas, piscinas y ríos

Investigadors del CSIC, pertanyent al Ministeri de Ciència i Innovació, han redactat un informe sobre com és la transmissió del coronavirus en l’aigua. Concretament analitzen el virus SARS-CoV-2, causant del COVID-19, en espais destinats al bany i altres activitats aquàtiques.

Segons els autors, en piscines, platges o rius la principal via de contagi són les secrecions respiratòries. Aquestes es generen amb la tos i els esternuts. També amb el contacte de persona a persona, per la qual cosa ha de mantenir-se la distància de seguretat.

A més, les aglomeracions que poden donar-se així com els objectes d’ús comú poden continuar servint de mecanisme de contagi.

Una altra possible via d’infecció és la presència del virus en aigües residuals que puguen arribar al mar, rius, etc. A més, la supervivència del coronavirus provinent dels banyistes en aigües, arenes i superfícies limítrofes.

QUÈ ÉS MÉS SEGUR: PLATJA, PISCINES O RÍOS?

En piscines i spa, l’ús de desinfectants està àmpliament implantat per a evitar la contaminació microbiana. Aquesta mesura hauria de ser suficient per a la inactivació del virus. A més d’aquests productes, l’alta temperatura de l’aigua també pot ajudar. En saunes i banys de vapor s’espera que la calor reduïsca la supervivència del virus.

Quant a l’aigua del mar, l’informe sosté que la dilució i la sal són factors que contribueixen a una disminució de la càrrega viral i a la seua inactivació. Ací també pot preocupar la zona de l’arena. No obstant això, encara que no existeixen estudis sobre aquest tema, s’espera que l’acció conjunta de la sal, la radiació ultraviolada i les altes temperatures siguen suficients per a la inactivació del coronavirus.

Per contra, la supervivència del virus en aigua de rius, llacs, pozas d’aigua dolça i no tractada és superior en comparació amb piscines i l’aigua salada. Per tant, han d’extremar-se les mesures de precaució per a evitar aglomeracions. Aquests són els mitjans aquàtics més desaconsellables en relació amb les altres alternatives.