Alertan del primer caso sospechoso de viruela del mono en la Comunitat
Marcas producidas por la viruela del mono. / REUTERS

La Conselleria de Sanitat ha detectat el primer possible cas de la pigota del mico en la Comunitat Valenciana. El sospitós seria un cas importat a Castelló després de viatjar a una zona endèmica. Aquest presenta un quadre sintomatológico compatible amb el Monkeypox i serà sotmès a les proves.

De donar positiu en les anàlisis, el cas de l’Hospital General de Castelló seria el primer de l’autonomia. Segons han indicat des de Sanitat, es tracta d’un jove home de 22 anys que havia estat recentment en Àfrica.

El xic no pateix símptomes de gravetat però sí presenta lesions en la pell pròpies d’aquesta mena de pigota. Ara s’espera a tenir els resultats de la PCR per a confirmar si és positiu.

A més, el centre sanitari ja ha activat el protocol d’actuació davant un possible cas de pigota del mico. Va ser fa una setmana quan Sanitat va remetre als hospitals què fer en situacions de sospita. Els professionals sanitaris compten amb instruccions per a saber detectar la malaltia i com actuar davant possibles contagis de manera immediata.

Quant a la situació a nivell global, segons l’última informació de l’Organització Mundial de Salut (OMS), Europa compta amb 11 països infectats. España té de moment 30 casos confirmats, la majoria a Madrid. A més, hi ha prop de 50 malalts que estan com a possibles sospitosos.

Respecte als pacients espanyols, tots ells són homes i estan associats a dos focus. Cal destacar que en cap de les infectats ni en els casos sospitosos compten amb un estat de gravetat. En els últims cinc anys només 241 persones de tot el món han patit aquesta pigota i d’ells només 8 van morir a causa de la malaltia.