Dibujo de la estación del Norte en Valencia
Dibujo de la estación del Norte en Valencia

L’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (ADIF) ha tret a concurs públic un contracte per a la redacció del projecte per a restaurar les façanes i cobertes de l’Estació del Nord de València. El contracte tindrà un import estimat de 976.631,23 euros (IVA inclòs) i un temps d’execució de 17 mesos.

La redacció del projecte, que servirà de base per a l’execució de les obres, inclou plans de control de qualitat, estudis geotècnics i possibles alteracions de l’edifici. Segons ha publicat el Boletín Oficial del Estado (BOE), no s’acceptaran variacions del contracte, i també s’ha anunciat la data límit per a presentar ofertes: el dilluns 9 de març.

Aquest edifici històric ja ha tingut algunes reparacions concretes per a la seua conservació i manteniment, però com explica la part de prescripcions tècniques, no ha tingut cap intervenció global.

PATOLOGIES EN MARQUESINES I TANCAMENTS

El document especifica que la conservació de l’Estació del Nord és acceptable aparentment, però que “en els últims anys s’han detectat en l’edifici principal, la marquesina d’andanes i els tancaments exteriors una sèrie de patologies“. Per aqueix motiu, era necessari una inspecció i repàs del conjunt de l’edifici per a saber les seues necessitats.

També conegut com a València Nord o anteriorment com València-Terme, l’edifici es va inaugurar en 1917, construït per l’arquitecte valencià Demetrio Ribes i projectat en 1906 per l’enginyer Enrique Grasset. El disseny, de tall modernista amb influència del secessionisme vienés, va combinar arquitectura, ceràmica, decorat, etc. Per això, és considerat com una fita de l’arquitectura valenciana. En 1961 va ser declarada Monument Històric-Artístic i en 1983 es va declarar com a Bé d’Interés Cultural.