175.000 valencianos combinarán las vacunas de AstraZeneca y Pfizer

El Consell de Salut Pública dóna llum verda a combinar les vacunes d’AstraZeneca i Pfizer després de conèixer els resultats d’un assaig clínic que avala la seua eficàcia. Finalment, centenars de milers de valencians afectats per la suspensió d’AstraZeneca podran completar la seua immunització amb la segona dosi de Pfizer.

El procés de vacunació es mantenia congelat per als valencians menors de 60 anys que van rebre la primera dosi d’AstraZeneca. El passat 7 d’abril el Ministeri de Sanitat va prohibir subministrar aquest fàrmac a menors de 60 per a evitar possibles trombosis.

En conseqüència, AstraZeneca es reservarà exclusivament per a les persones de 60 i 69 anys. Per contra, centenars de milers de professors; policies; militars; bombers o funcionaris de presons no sabien si anaven a poder completar la seua immunització. Al rededor de 175.000 valencians no van poder completar la pauta. A nivell nacional, 2 milions de persones.

La segona dosi s’ha d’injectar quatre setmanes després de la primera burxada. No obstant això, moltes persones d’aquest col·lectiu porten esperant mesos. Finalment, la Comissió de Salut Pública avala mesclar AstraZeneca i Pfizer en menors de 60. D’aquesta manera, Sanitat obliga a administrar Pfizer a totes aquelles persones menors de 60 anys que hagen rebut la primera dosi d’AstraZeneca.

Així mateix, la Conselleria de Sanitat ha estat reservant 160.000 dosi de la vacuna d’Oxford en refrigeradors. Des d’abril s’han emmagatzemat a l’espera d’una resolució que determine al fet que pacients podrien inocular-li-les. Finalment, se subministraran als prop de 680.000 sexagenaris.

Rebuig a combinar vacunes

Salut Pública s’ha basat en els resultats preliminars de l’assaig clínic ‘CombiVacs’. L’estudi demostra que mesclar tots dos sèrums produeix immunitat set vegades major. No obstant això, Salut Pública no ha rebut el suport de la comunitat científica. La Agència Europea del Medicament (EMA) recomana no mesclar les vacunes i completar la vacunació amb AstraZeneca.

Davant el rebuig a mesclar marques per part d’alguns col·lectius, Salut Pública està estudiant la possibilitat permetre al pacient l’elecció del fàrmac de la segona dosi. Així, les persones que es neguen a mesclar vacunes, podrien immunitzar-se amb les dues dosis de la mateixa companyia. Això sí, encara s’està estudiant i es contempla com a casos excepcionals.