La Fundació Juntos Por la Vida ja està a Polònia. L’ong valenciana ha arribat a la frontera amb Ucraïna per a iniciar ajudar els ucraïnesos que fugen del conflicte. Segons han detallat, de moment són l’única ONG espanyola en aquest espai.

La presidenta de la fundació, Clara Arnal, ha viatjat amb el seu equip fins a la ciutat polonesa de Pzremysl. En l’estació han instal·lat un punt logístic de recepció i ajuda als refugiats per a atendre les persones que aconsegueixen fugir d’Ucraïna.

“Estem en l’estació on no mancada un plat de menjar calent. La societat polonesa s’ha bolcat amb un munt de voluntariat. De moment no hem vist a cap organització espanyola ni francesa encara que si que hi ha molts mitjans de comunicació”, confessa Arnal.

Segons la presidenta l’ong, l’estació de Pzremysl està rebent “moltíssims refugiats”. “Un dels majors problemes que ens estem trobant és la falta d’organització. Com en totes les emergències, no hi ha hagut temps al fet que la logística s’organitze de forma adequada. Tots ens hem d’anar adaptant i adequant a les necessitats que van canviant a cada moment”.

La ayuda valenciana llega a Ucrania: "Fuera nieva y los refugiados no tienen sitio ni para sentarse"
Una família de refugiats ucraïnesos a la seua arribada a l’estació de Pzremysl (Polònia). / BENITO PAJARES

Respecte a la situació viscuda pels propis refugiats, Arnal assenyala que molta de la gent no té on descansar. “Conforme van arribant les famílies, el que ens temem és que fóra està nevant i no tenen un lloc on tombar-se fins que arriben els autobusos i els traslladem a València”.

DE L’HORROR DE LA GUERRA A LA CIUTAT DE VALÈNCIA

L’equip està a l’espera de l’arribada de famílies ucraïneses (menors i les seues mares i/o àvies) que tenen vincles amb l’ong pels seus programes d’acolliment humanitari per part de famílies valencianes.

Segons detallen, quan arriben se’ls ajudarà en el trasllat a València seran acollits per famílies. A més, també atendran famílies que tinguen algun vincle amb la capital del Túria.

Tal com expliquen, algunes d’aquestes famílies ucraïneses estan ja en camí pel país en direcció a la frontera. No obstant això, la situació és perillosa pels bombardejos que han destruït moltes carreteres.