¿Cuándo se podrán conocer las nuevas medidas de la Comunitat Valenciana?
Una joven observa la playa de Las Arenas./EFE

En les últimes setmanes el número de casos positius de COVID-19 no per a de créixer a Espanya i més del 70% d’ells ja corresponen a la variant delta. Així ho determina un estudi realitzat per SYNLAB España.

La investigació s’ha realitzat de forma anònima i sobre la base d’un mostreig aleatori. En total s’han analitzat 25.000 mostres de les quals els seus positius (un 8%) han llançat aquests resultats. El creixement del nivell d’incidència és imparable i provoca un impacte potencial en la salut pública. La transmissibilitat d’aquesta variant i una reducció potencial de l’efectivitat vacunal davant la mateixa són, segons l’estudi, les principals causes.

Les variants genètiques de SARS-CoV-2 han sorgit i circulat per tot el món durant la pandèmia. La vigilància epidemiològica permet detectar l’aparició de noves mutacions mitjançant la seqüenciació dels virus; una cosa fonamental per a poder estimar l’evolució social de la pandèmia.

LA VARIANT DELTA AUGMENTA LA TRANSMISSIBILITAT

Les variants de SARS-CoV-2 es classifiquen segons el seu impacte en la salut pública. Les variants de major impacte en la salut pública són aquelles per a les quals existeixen evidències d’un augment en la transmissibilitat o en la gravetat de la malaltia.

Aquest és el cas de la variant delta, que s’ha demostrat que augmenta la transmissibilitat al voltant del 50% sobre el cep original i quasi un 60% sobre altres variants com l’alfa. A més, pot provocar una reducció significativa de la neutralització per anticossos generats per infecció o vacunació. Així, la variant delta està reemplaçant a les altres variants i en breus serà la majoritària.