cena

Les famílies de hui dia estan més ocupades que mai; compatibilitzar els treballs amb l’atenció dels xiquets i la casa provoquen que les jornades siguen cada vegada més llargues i les agendes estiguen repletes d’activitats. Per açò es fa necessari trobar un moment per a compartir i conversar, que sol ser el del sopar, en el que pares i fills comenten el que han fet durant el dia. Així ho pensa quasi un 66% dels valencians, enfront del 17,5% que compartixen taula per tradició familiar, segons l’estudi “Sopar en família” elaborat per la consultora independent Toluna Analitycs, a nivell nacional, per a Bonduelle.

Per la seua banda, els valencians que no sopen en família, habitualment, adduixen raons com la no coincidència d’horaris (50%) i la comoditat (50%).

Beneficis dels sopars en família

Els experts coincidixen que asseure’s a la taula tots junts comporta una sèrie de beneficis. Referent a açò, els valencians consideren que afavorix el vincle familiar (69,3%), millora les habilitats comunicatives i socials de tots els membres de la família (34,2%) i, a més, fomenta bons hàbits alimentosos (33,3%).

Els valencians solen conversar entorn del sopar. Així ho explica el 92% dels enquestats. Els temes? Les conclusions revelen que el sopar és un bon moment per a parlar sobre els estudis (78%), els plans previstos per a l’endemà (51,7%), temes banals (47,3%) o el treball (37,7%). Els valencians també solen veure la tele (59,6%) mentres sopen.

Hàbits i rutines: imprescindibles per a sopar

En el moment d’asseure’s a la taula els valencians semblen tenir-ho clar, un 81,5% dels enquestats reconix establir una sèrie de normes a l’hora per a sopar, enfront del 18,4% que no ho considera necessari. Intentar que els xiquets mantinguen una bona conducta en el sopar no és fàcil però cal intentar-ho. El 73,3% dels enquestats considera com a requisit fonamental deixar el mòbil fora de la taula, seguits dels quals advoquen per no alçar-se abans d’acabar per a sopar (61,2%), evitar els aparells de música i les tablets (53,7%) i tenir la televisió apagada (un 25,8%).

L’estudi evidencia que els valencians no es posen d’acord en l’hora del sopar: el 43,8% ho fa entre les 20:00 h i les 21:00 h i un 55,2%, entre les 21:00 h i les 22:00 h. En canvi, durant el cap de setmana els horaris es relaxen una mica: més del 71% sopar entre les 21:00 h i les 22:00 h i un 18,4% preferix fer-ho entre les 22:00 h i les 23:00 h.

D’altra banda, sopar en família ajuda a desenvolupar una sèrie d’hàbits i rutines, associats a este moment, en els xiquets. Llavar-se les mans abans per a sopar (un 70%) i posar i llevar la taula (67,5%) són les principals activitats que els xiquets relacionen amb el moment per a sopar. Li segueixen llavar-se les dents després (56%) i reposar el que faça mancada en la taula (33,3%).

Sopar en família, sinònim d’alimentació saludable

L’estudi vincula els sopars en família amb hàbits alimentosos més saludables. I és que un 69,3% dels enquestats afirma que les verdures no poden faltar en els seus sopars, seguides de fruita (57,8%), carns com a pollastre i gall dindi (42,9%) i peix (42%). Per tant l’evidència suggereix que els xiquets que sopen regularment amb els seus pares segueixen una dieta saludable i equilibrada.

Encara que la veritat és que el 63% dels pares valencians reconeix costar-los que els seus fills sopen verdura. De fet, un 38,6% procura incloure-la en el menú de forma divertida perquè s’acostumen. Mentres que un 24,5% adduix falta de recursos i inspiració per a fer-los canviar d’opinió.

Com es planifica el moment del sopar?

Encara que són la mare i el pare els qui participen més activament en l’elaboració del menú, 74,5% i 54,3% respectivament, la veritat és que cada vegada els xiquets estan més implicats en aquest procés. Un 27% dels enquestats afirma que els seus fills participen en la preparació del sopar.

A l’hora de preparar el menú la improvisació marca la pauta: un 32,4% reconeix que improvisa sobre la marxa per falta de temps i un 28% afirma preparar el sopar en funció de l’inspirats que estiguen aqueix dia. Quant a com s’organitza el sopar en les llars valencianes, quasi un 84% opta per un plat i unes postres enfront del 14,9% que es decanta per un primer plat lleuger, un segon més contundent i unes postres.

Per norma general, la majoria dels pares valencians (74,5%) reconeix que els seus fills, en general, no presenten problemes a l’hora per a sopar i es mostra conformes amb l’elecció dels seus progenitors. Fonamentalment perquè mengen de tot (57,6%) i perquè saben que cal menjar-se el que es prepara cada nit (47%).

En canvi, els pares els fills dels quals es queixen habitualment del menú (un 25,4%) addueixen raons com que prefereixen menjar pizza tots els dies (65,5%) o que no els agrada la verdura (37,9%) i el peix (24%).

De totes maneres, els pares valencians recorren a certs trucs per a evitar problemes amb l’elecció del menú, a l’hora per a sopar. Més de la meitat dels enquestats (66,6%) ho té clar, procuren variar el menú i donar-li un toc divertit per a captar l’interès dels més xicotets. D’altra banda un 22,2% considera que cuinar amb ells és la millor manera que no rechisten mentre que un 11% deixa que siguen els xiquets els que decidisquen el menú una vegada a la setmana.

Per a Bonduelle, el sopar en família és un dels moments més importants del dia. La marca és ferma defensora de reunir-se entorn de la taula perquè és essencial per a reforçar el vincle afectiu i potenciar el desenvolupament emocional, social i cognitiu dels xiquets.

En paraules de Jorge Alonso, Director de Màrqueting de Bonduelle “en este context volem ajudar al fet que els pares puguen dedicar-se a gaudir d’aqueix temps de qualitat i a compartir un espai de convivència en el qual es fomenta l’aprenentatge, la comunicació i el coneixement mutu. Alonso afig “Bonduelle, aliat dels sopars en família, ofereix soluciones culinàries que donen un Toc diferent als sopars”.