mujeres

El 8 de març ha arribat i amb ell ho fa el Dia Internacional de la Dona, una jornada de reivindicació per la igualtat d’oportunitats que enguany torna carregada d’actes: des de diferents manifestacions fins a concert, tallers i concentracions, tot això sense oblidar la vaga que hui realitzaran milers de dones.

Esta vaga està organitzada i convocada per la Comissió 8M Estatal, un espai creat per assemblees feministes de tota Espanya amb l’objectiu d’establir trobades de debat i espais de treball amb els quals fomentar la igualtat.

La finalitat d’este atur de 24 hores no és un altre que paralitzar les ciutats de manera que s’evidencie el treball no remunerat i de cures que realitza principalment la població femenina, es reivindique la fi de la violència masclista i es pose punt i final a la bretxa salarial.

La celebració d’esta vaga també arriba als sectors d’Educació, Sanitat i Transport pel que hospitals i centres de salut, autobusos, metres, centres escolars i instituts alteraran avui les seues jornades de treball habituals encara que complint amb un protocol de serveis mínims per a garantir l’atenció als ciutadans.

Manifestacions 8M: horaris i recorregut

L’acte central del dia serà la manifestació del moviment feminista de València, una concentració que arrancarà des de dos punts diferents: el bloc mixt (partits polítics, ONG, homes i associacions no feministes) eixirà des de la Glorieta, mentres que el bloc no mixt (associacions de dones, col·lectius feministes i dones manifestants) ho farà des de la Plaça de Bous.

El primer grup passarà per la Plaça Alfons el Magnànim, General Tovar, General Palanca, Porta la Mar, Colón, Xàtiva, Guillem de Castro, Blanquerías i Torres de Serrans. En el cas del bloc no mixt el recorregut serà molt similar ja que travessarà Xàtiva, Guillem de Castro, Passeig de la Petxina, Blanquerías i les Torres de Serrano.

Tres piquets a València

Tampoc faltaran els piquets informatius sobre la vaga en diversos punts de la ciutat. El primer arrancarà a les 07.30 hores en Russafa (rotonda Pantera Rosa al costat de l’Hotel Senator), seguit de Benimaclet (Parc de la Guàrdia Civil) a les 08:30h, mentres a les 11 hores tindrà lloc un tercer piquet al Parc de Martí Grajales del Cabanyal on també es realitzarà un taller de pancartes per a la posterior manifestació.

A aquests piquets se li sumaran les concentracions sindicals previstes al costat de les Torres de Serrans: a les 11.45 hores CC.OO. i a les 12.00 UGT.

Mascletá, xocolatà i altres activitats d’oci i reivindicació

Per als més llaminers, a les portes de la Universitat Popular Parreta (C/Vicente Peris 3) tindrà lloc una xocolatà amb testimoniatges sobre la superació del dona que començarà a les 09:00h. Tan sols una hora després arrancarà l’acció ‘Tindre cura dels que fan cures‘ al costat de l’Estació del Nord, una activitat organitzada per l’Assamblea Feminista 8M València per a reivindicar el paper de les cuidadores que coincidirà amb un taller de pancartes literàries en l’hall de la Facultat de Filologia.

Ja al migdia i sense deixar de costat la celebració de les festes falleres, la Plaça de l’Ajuntament vibrarà amb la mascletà de Reyes Martí per a tenyir de morat el cel de València. A això li acompanyarà un menjar de sobaquillo a les portes del CIE (Centre d’Internament d’Estrangers) de Zapadores.

Ball i música a la Ciutat de les Arts i de les Ciències

València també celebrarà una nit de concerts amb el ‘Dia de la Dona Festival’ on únicament actuaran dones del panorama musical comptant amb les DJ Alicia DC, Miss Rose, Ágata Ángel, Tanya Bayo, Marian Baker i Mónica X, a més de les artistes Josephine Sweet, Lara Taylor, Rebeca Moss, Sonia Madoc i Yurena.

El festival estarà obert a tots els públics i l’entrada serà totalment gratuïta amb obertura de portes a les 17.00 hores.

Fallas 2019: consulta dónde aparcar y los días gratuitos de la zona azul