Universidades valencianas implantan una app para rastrear el coronavirus entre estudiantes y profesores
Estudiantes de la UPV al inicio del curso 2020/21.

La totalitat de les universitats públiques valencianes han decidit implantar en tots els seus campus DeteCCovid. Es tracta d’una eina informàtica que permet controlar aforaments i evitar aglomeracions. A més, aquesta facilita la la traçabilitat en els casos de contagi de coronavirus.

El sistema ha sigut desenvolupat per investigadors de la Universitat Politcnica de València (UPV) i l’Àrea de Sistemes de la Informació i les Comunicacions (ASIC-UPV). Es basa en un algorisme que rastreja els telèfons mòbils de forma totalment anònima. D’aquesta manera ajuda a detectar a les persones que han estat pròximes a un usuari contagiat amb COVID-19.

COM FUNCIONA DETECCOVID

A partir del temps de contacte i la distància de les persones, es estableix una classificant del nivell de risc de contagi (molt alt, alt, etc.) que ajuda a conèixer el punt d’exposició al coronavirus.

L’usuari envia, cada minut, i de forma segura, la seua posició a un núvol de l’autoritat sanitària. D’aquesta manera, quan l’Autoritat Sanitària diagnostica un positiu ho notifica en DeteCCovid. Com a resultat, obté els identificadors anònims de les persones que han compartit espai en un mateix interval temporal.

“La classificació d’un ciutadà com contagieu depèn única i exclusivament de l’autoritat sanitària. Aquesta és també la responsable de contactar amb les persones en risc de contagi i dur a terme els test o adoptar les estratègies de confinament apropiades per a elles”, ha explicat Vicente Botti, director del Grup de Tecnologia Informàtica i Intel·ligència Artificial (GTIIA).