Un estudio valenciano desvela cuándo llegará el pico de la segunda ola
FOTO: JCCM

Investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) i del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) han publicat un nou estudi sobre el coronavirus. En ell alerten que el pic d’aquesta segona ona de contagis està cerca.

Segons les dades científiques, la corba de contagis s’aconseguiria finals de novembre mentre el nombre d’hospitalitzacions creixeria fins a principis de desembre. No obstant això, el de morts no deixaria d’augmentar fins a principis del mes de gener.

El treball publicat en la revista Chaos, Solitons & Fractals simula quin seria el resultat de l’ús primerenc d’antivirals contra la COVID-19 una vegada les farmàcies disposen d’ells. El resultat és concloent: ajudarien a reduir significativament la incidència del virus. A més, evitarien un col·lapse del sistema de salut.

“Fins que es trobe una vacuna eficaç, és necessari continuar complint estrictament amb les mesures de seguretat. Però, a més, l’ús d’antivirals apropiats podria ser una bona opció per a alleujar els símptomes, controlar la gravetat i prevenir la transmissió. I això és el que hem estudiat en aquest treball”, explica José María Benlloch, professor d’investigació del CSIC.

Sense antivirals, el pic més alt de la pandèmia seria a la fi de novembre

En l’estudi, els investigadors van analitzar quina seria l’evolució de la corba de la pandèmia en diferents escenaris. En el primer simulen la incidència del virus sense disposar d’un antiviral universal, que és la situació actual. En aquest cas, el nombre de contagis continuarà creixent durant novembre, fins a aconseguir el seu pic a la fi de mes; el número d’hospitalitzats continuaria creixent fins als primers dies de desembre; i el nombre de morts per COVID fins a principis de 2021.

“Aquestes simulacions les duem a terme el mes de juny i, desgraciadament, la realitat està confirmant els resultats. Si la tendència continua, per als últims dies d’aquest mes i principis de desembre les xifres que llança el model són preocupants. D’ací la importància d’insistir que la responsabilitat de tots per a no aconseguir aquestes xifres és clau”, assenyala Rafael Villanueva, investigador de l’Institut de Matemàtica Multidisciplinària de la UPV.

La vitamina D, una ajuda davant el coronavirus

A més, Benlloch afig la importància de comptar amb inmunomoduladores com la vitamina D. “Podrien tenir el mateix efecte que els antivirals directes. Ajudaria a disminuir ràpidament la càrrega viral de tots els infectats; pararia la cadena de contagis; i, per tant, disminuiria el pic de la segona ona”, explica.

“El Dr. José Manuel Quesada, de l’Hospital Reina Sofia de Còrdova, ja ha realitzat un assaig clínic pilot amb la vitamina D molt esperançador en aquest sentit. Podria ser molt convenient elevar els nivells de vitamina D de tota la població, ja que curiosament un percentatge important de la població espanyola té manca d’aquesta vitamina”, conclou Benlloch.