Un nuevo test valenciano detecta coronavirus en 30 minutos por 2€
Investigador de la UPV trabajando en el sistema COMBO-SARS-CoV-

Investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) han desenvolupat a escala de laboratori un nou sistema que permet la detecció ràpida, barata i efectiva de coronavirus.

Es tracta de un sistema biosensor basat en tecnologies de DVD. Aquest detecta anticossos específics (G, M i A) i antígens de SARS-CoV-2, distingint-los a més dels de grip. Es realitza de forma segura en menys de 30 minuts analitzant mostres de sèrum o saliva. El preu de la prova s’estima en menys de dos euros.

Avaluat en col·laboració amb l’Hospital Clínic de València

Els investigadors han avaluat les prestacions analítiques del sistema biosensor en un assaig doble cec, en col·laboració amb el Servei de Microbiologia i Parasitologia de l’Hospital Clínic Universitari de València, dirigit per el Dr. David Navarro, i el Servei Integrat de Prevenció i Salut Laboral de la Universitat Politècnica de València.

“Els resultats estan permetent obtenir informació molt valuosa per a identificar individus asintomáticos positius. Els diferencia tant dels no infectats com d’aquells que presenten altres infeccions com a grip estacional“, destaca Ángel Maquieira, catedràtic del Departament de Química i Director de l’Institut de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) en la UPV.

Quan un pacient és positiu, la mostra serològica i/o de saliva genera un senyal òptic. Aquesta permet la identificació d’individus que han patit la infecció o que la pateixen en aqueix moment. A més, estableix la concentració dels biomarcadores específics.

“El sistema desenvolupat permetrà un diagnòstic viral ràpid i automatitzat, amb un cost molt inferior al dels kits actualment en ús. A més, aquests biosensores permetran realitzar un seguiment pràctic i eficient del nivell d’anticossos neutralitzadors una vegada arribe la vacuna“, destaca Sergi Morais, Professor del Departament de Química i investigador de l’IDM.

Equip d’investigació de la UPV impulsor del BLEGUE-SARS-CoV-2.

En serveis d’atenció primària, emergències i UCI

D’altra banda, l’equip de l’IDM de la UPV destaca que el nombre d’escenaris sanitaris que poden beneficiar-se és molt ampli. Va des dels serveis d’atenció primària i emergències fins a unitats de vigilància intensiva, entre altres.

“El dispositiu és econòmicament molt competitiu. Així, el lector de discos té un preu de fabricació de 350 €. Els discos es produeixen a escala pilote per una empresa valenciana a un cost molt assumible. A més, la seua fabricació es pot escalar per a producció massiva”, conclou Maquieira.

Aplicable per a la detecció d’altres virus

El COMBO-SARS-CoV-2 va més enllà de la pandèmia del coronavirus. “Pot i podrà aplicar-se per a detectar altres agents amb capacitat infectiva com el virus de la grip, adenovirus i el virus sincitial respiratori. Aquest és el principal causant de bronquiolitis en xiquets menors de dos anys”, afig Morais.

El desenvolupament del sistema COMBO-SARS-CoV-2 ha sigut finançat per la Conselleria d’Innovació de la Generalitat Valenciana, en el marc de la trucada que el mes de març passat va llançar als agents del Sistema d’Innovació de la Comunitat Valenciana per a desenvolupar solucions innovadores en la lluita contra el coronavirus.