El Consell plantea retrasar el toque de queda y ampliar el horario de bares y terrazas
Policía Local de Valencia vigila el cumplimiento del toque de queda en locales de la ciudad. / EFE

La Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) ha autoritzat la limitació a un màxim de 10 persones de les reunions socials i familiars en tota la Comunitat Valenciana i el toc de queda entre les 1 i les 6 hores en 32 localitats de més de 5.000 habitants que presenten major risc epidemiològic per Covid-19.

Aquestes mesures es troben contingudes en una resolució de la Conselleria de Sanitat datada el passat 9 de juliol i tindran una vigència de 14 dies des de la seua publicació en el DOGV.

La Sala considera que són mesures “equilibrades”, perquè es deriven d’elles “més beneficis per a l’interès general -contenció de la pandèmia- que perjudicis sobre altres béns o valors en conflicte”, al mateix temps que compleixen el “judici constitucional de proporcionalitat”.

L’acte, que compta amb un vot particular discrepant i que pot ser recorregut en cassació, al·ludeix a l’expansió de la variant Delta del coronavirus; el creixement exponencial de contagis; l’augment de les hospitalitzacions; i la “situació pròxima al col·lapse que s’està ja produint en els centres d’Atenció Primària”.

Tot això es posa de manifest en l’informe sobre la situació epidemiològica actual en la Comunitat Valenciana que acompanya a la sol·licitud d’autorització presentada per l’Administració autonòmica.

ARGUMENTS DEL TSJCV PER A EMPARAR EL TOC DE QUEDA

L’acte recorda que el Tribunal Suprem s’ha pronunciat recentment en dues sentències sobre la suficiència de la Llei 3/1986 per a emparar limitacions de drets fonamentals, sempre que la seua justificació estiga a l’altura de la intensitat i extensió de la restricció de drets fonamentals de què es tracte.

En el cas ara analitzat, els magistrats asseguren que les mesures proposades per la Conselleria de Sanitat compleixen els requisits per a la seua adopció que estableix la doctrina del Tribunal Suprem.

Són mesures necessàries i idònies -precisa el TSJCV- per a interrompre la propagació del SARS-Cov-2, perquè “concerneixen al marc de les relacions socials i l’oci nocturn no reglat”, que són les principals causes de contagis.

Així, la limitació a la circulació nocturna presenta una eficàcia molt major que altres mesures existents per a “intentar impedir l’activitat d’oci nocturn coneguda com a botelló”, afig la Sala, i així es reflecteix en un informe elaborat per la Comissària Cap de la Unitat de la Policia Nacional Adscrita a la Comunitat Valenciana, que s’adjunta a la sol·licitud d’autorització.

“L’experiència pràctica que ara tenim i es posa de manifest en les justificacions de referència és que mesures més laxes que les que ací es tracta no han funcionat correctament en relació a l’objectiu evident que es persegueix”, arreplega la resolució judicial.

Quant a la limitació a un màxim de deu persones de les reunions socials i familiars, tant en espais públics com privats, el Tribunal apunta que està “cohonestada i resulta compassada amb la resta de mesures sanitàries adoptades per l’Administració”.

LLISTAT DELS 32 MUNICIPIS AMB TOC DE QUEDA

PROVÍNCIA D’ALACANT
 1. San Vicente del Raspeig

PROVÍNCIA DE CASTELLÓ

 1. Benicàssim

PROVÍNCIA DE VALÈNCIA

 1. Alaquàs
 2. Alboraia
 3. Aldaia
 4. Almàssera
 5. Benaguasil
 6. Benetússer
 7. Benifaió
 8. Buñol
 9. Burjassot
 10. Catarroja
 11. El Puig
 12. Gandia
 13. l’Eliana
 14. Meliana
 15. Mislata
 16. Moncada
 17. Paterna
 18. Picanya
 19. Picassent
 20. Puçol
 21. Quart de Poblet
 22. Requena
 23. Ribarroja
 24. Sedaví
 25. Silla
 26. Tavernes Blanques
 27. Utiel
 28. Valencia
 29. Vilamarxant
 30. Xirivella