Puig responde: ¿Qué pasará si incrementan los contagios tras las Fallas?
Ximo Puig y Ana Barceló en la rueda de prensa tras la Mesa Interdepartamental.

La Comunitat Valenciana ha començat hui la primera fase de la nova desescalada. L’autonomia ha abandonat el toc de queda impost des d’el mes de juliol passat al mig centenar de municipis. A més, ha reobert l’oci nocturn, un dels sectors més perjudicats per la pandèmia.

La reobertura s’espera que siga “segura, progressiva i gradual” per a deixar arrere la quarta ona de contagis. Així ho va comunicar aquest dilluns el president de la GeneralitatXimo Puig, després de la reunió de la Mesa Interdepartamental. Segons el líder del Consell, l’objectiu és arribar “fins a la normalitat millorada” al Dia de la Comunitat: el 9 d’Octubre.

L’estratègia del Botànic passa per una desescalada de dues fases. La primera ha arrancat avui i es prolongarà fins al dilluns 27 de setembre. A partir de llavors començaria una nova etapa que s’allargaria durant dues setmanes més. “En aqueix segon període estarem en disposició d’ampliar horaris i aforaments en totes les activitats”, avançava Puig.

QUÈ PASSARÀ AMB LA DESESCALADA SI INCREMENTEN ELS CONTAGIS

No obstant això, hi ha un factor en joc que podria canviar tota la desescalada: els nous contagis. València acaba de tancar les festes falleres, un període de cinc dies que podria portar sorpreses. Des de les autoritats han fet un balanç satisfactori de les Falles encara que caldrà esperar al voltant de 10 dies per a conèixer si hi ha hagut algun tipus de repercussió en la taxa de contagi.

Al marge de les Falles, el retorn a les aula també tindrà un paper clau en la incidència acumulada. La Comunitat Valenciana es prepara per a donar el tret d’eixida a la volta al col·le. Milers d’alumnes tornaran aquest dimecres a les classes amb la conseqüent mobilització de persones que això comporta.

Des del Consell tenen clar quina serà la jugada: “si en el transcurs d’aquestes tres setmanes vérem que es produeix algun nou punt d’inflexió, evidentment es reunirà la Comissió Interdepartamental i es prendrien un altre tipus de mesures“.

“El que és clar és que en aquest moment tot sembla evolucionar en una posició favorable. Veurem com si les mesures tenen una afecció negativa. Per això cal estar sempre atents i participar d’una prudència col·lectiva perquè l’epidèmia i el virus continuen entre nosaltres”, matisava Puig.