Torrent: en l’ull de mira de la comunitat científica internacional

Científicos de la NASA o la Agencia Espacial Europea se darán cita en el municipio del 18 al 22 de septiembre.

comunidad científica

Torrent ha presentat la cinquena edició del Simposi Internacional sobre Avanços Recents en Teledetecció Remota Quantitativa, que es celebrarà en l’Auditori de Torrent del 18 al 22 de setembre; una trobada científica en la qual es posaran en comú els recents avanços en els desenvolupaments metodològics de teledetecció. Per a desvetllar alguns detalls d’este congrés han estat presents, juntament amb l’alcalde, Jesús Ros, el catedràtic torrentí i director de la Unitat de Canvi Global i president del congrés, José Antonio Nebot, i Jorge Hermosilla, vicerector de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València.

La jornada inaugural serà el 18 de setembre a les 9.30 hores, i inclourà la presència de l’astronauta espanyol Pedro Duque. A partir d’este dia, Torrent acollirà més de 200 congressistes, el 75 % dels quals procedixen de fora del territori nacional, en concret de més de 20 països diferents, i en representació de les comunitats i agències científiques i espacials més importants del món com la NASA o l’Agència Espacial Europea.

José Antonio Sobrino ha volgut destacar la importància de la teledetecció hui en dia, ja que “ha passat a ser un aspecte que es té en compte per a la presa de decisions a nivell global”. També ha afirmat que este congrés permetrà “posar en comú els recents avanços en els desenvolupaments metodològics de teledetecció amb la finalitat de facilitar els intercanvis i les discussions científiques”. Per la seua banda, l’alcalde, Jesús Ros, ha donat les gràcies a José Antonio Sobrino per treballar perquè “este tipus d’esdeveniments de rellevància internacional puguen celebrar-se en la nostra localitat”, i ha manifestat que el consistori està dispost a col•laborar sempre en esta classe d’iniciatives.

Concretament, el simposi consistirà en cinc jornades gratuïtes amb 60 conferències, triades pel Comitè Científic Internacional, i 200 pòsters en sessions interactives. Els treballs aborden, en general, els avanços i aplicacions recents de les diferents tècniques i mètodes de recerca utilitzats en teledetecció i, en particular, tracten un o més dels següents temes:

– Modelació de la radiació de superfície terrestre i la inversió
– Espectroscòpia multiespectral i hiperespectral de sensors remots i imatges
– Mesures multiangulars i multitemporals
– Escalat, fusió, reducció i assimilació de dades
– Avanços en conjunts de dades consolidades de variables essencials del clima i el seu impacte derivat de la iniciativa de canvi climàtic
– Observació i modelització del cicle del carboni i de l’aigua
– Cobertura de la terra / ús i canvi
– Canvi global i desenvolupament sostenible
– Calibratge del sensor, correcció atmosfèrica i validació del producte
– Passius i actius microones i processament / aplicacions de dades SAR
– Detecció remota activa per làser i fluorescència
– Teledetecció d’abast proper
– Missions i serveis d’observació de la Terra

Jorge Hermosilla, vicerector de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, ha transmès el suport per part de la institució que representa i ha manifestat la gran labor de José Antonio Sobrino per “portar l’excel•lència científica a Torrent en un àmbit en què cada vegada cobra més importància la seua aplicabilitat en qualsevol de les escales territorials”.

El congrés acabarà amb una sessió de cloenda general preparada pels presidents i participants de cada període de sessions i en les declaracions de conclusió es posarà l’accent en els punts clau de les presentacions i s’esbossaran les tendències dels futurs programes de recerca.

Cal destacar que l’Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial presentarà en este congrés per primera vegada l’aeronau Fènix, dedicada al suport per a l’estudi dels recursos naturals. A esta es sumaran moltes altres novetats i recerques que seran presentades en primícia a Torrent.