Terror en La Palma: ¿Cuántos volcanes hay en la Comunitat Valenciana?
Una boca eruptiva expulsa lava y piroclastos en la zona de Cabeza de Vaca. / EUROPA PRESS

La lava de l’erupció del Cumbre Vieja ja s’ha engolit més d’un centenar d’habitatges i ha obligat a desallotjar a 5.000 persones. El volcà de la Palma ha sembrat el caos i és que aquest podria estar expulsant llava setmanes i fins i tot mesos, segons els experts.

De moment, el volcà canari ja ha emès més de 20.000 tones de diòxid de sofre. Es tracta d’un gas tòxic que absorbeix el sistema nasal tenint efectes nocius en la salut podent arribar a causar aturades cardíaques. A més d’aquest gas, l’erupció del Cumbre Vieja compta amb altres perills. Entre ells destaquen les núvols de cendra; les explosions en el mar; i la contaminació de l’aigua.

El terror viscut a les Illes Canàries ha portat a molts a preguntar-se quina és la situació volcànica valenciana. La Comunitat posseeix amb dos volcans adormits en el seu territori. Un d’ells molt pròxim a València, concretament en la localitat de Cofrents.

El manantial de Hervideros, una fuente termal sobre el volcán dormido de Valencia
Explicació del volcà del Cerro de Agrás. / PACO DOMINGO (BLOG SUBE Y BAJA)

EL VOLCÀ ADORMIT DE VALÈNCIA

Els volcans dorments són els que mantenen signes d’activitat, com la presència d’aigües termals, i han entrat en activitat esporàdicament. Encara que el volcà valencià no ha entrat en erupció, no es descarta que això puga donar-se alliberant una lava més forta que la d’un volcà despert.

El volcà del Cerro d’Agrás està situat al costat del brollador de Hervideros. Les seues aigües estan catalogades com a bicarbonatat mixtes, sulfatat magnèsica, carbònica i ferruginosa. Sembla que estiguen en ebullició, però en realitat són aigües fredes.

A través d’una cambra magmàtica del volcà es desprenen bambolles de gas sobre el brollador creant l’expulsió de CO2 i CH4. Aquesta cambra està situada a 15 quilòmetres de profunditat i continua emetent gasos constituint la font termal que alimenta al Balneari de Hormigueros.

ELS COLUMBRETS, UN ARXIPÈLAG VOLCÀNIC

L’altre volcà valencià és el situat a les Illes Columbrets. L’arxipèlag situat a 49 quilòmetres d’Oropesa és d’origen volcànic. Segons estudis científics, fa 300.000 anys va haver-hi activitat volcànica en l’Illa Grossa, la més gran de les Columbretes.

Tal com arreplega el Institut Geològic i Miner d’Espanya, el camp volcànic es va iniciar en el Miocè encara que el volcanismo emergent és fonamentalment Quaternari. Abunden les estructures i textures volcàniques indicadores de variable diferenciació magmàtica; arrossegament de fragments de l’encajante; i erupcions hidromagmáticas submarines (tobas, bretxes, escòries, bombes, cendres, etc.).