La lava del volcà de Cumbre Vieja ja està en el mar. Deu dies és el temps que ha tardat a arribar a l’oceà Atlàntic que envolta a l’illa de la Palma. El fenomen s’ha produït aquesta mateixa nit, al voltant de les 23 hores. Ha sigut llavors quan una llengua de magma molt fluida ha caigut a l’aigua des d’un penya-segat.

L’arribada de la lava al mar s’ha produït al costat de la Platja de Los Guirres, en la zona oest de l’illa. Allí la llengua de magma s’ha precipitat des d’uns 100 metres d’altura produint una cascada de foc sobre l’Atlàntic.

Les autoritats ja havien advertit dels perills d’estar en les proximitats al mar pel que s’havia tancat la zona. El risc radica en la emissió d’uns gasos tòxics de caràcter àcid. Aquests es produeixen a causa de la reacció química resultant del contacte entre la lava (a més de 1.000 graus) i l’aigua marina (a uns 23 graus).

Segons han assenyalat, la recomanació és romandre almenys a 3,5 quilòmetres de l’àrea. La columna de fum produïda pel xoc de tots dos fluids produeix gasos nocius per a la salut.

LA LAVA FORMA UNA PIRÀMIDE «IMPRESSIONANT» DE 50 METRES

Des del Institut Espanyol d’Oceanografia han explicat que en 45 minuts s’ha generat «un impressionant depòsit de més de 50 metres d’altura». A més, han advertit que aquest continua creixent formant una perfecta piràmide daurada.

Al marge d’aquest depòsit de lava, també podrien generar-se explosions violentes. De moment, aquest matí s’han registrat diversos terratrèmols. A les 06.38 hores es detectava el primer de magnitud 2,5 i profunditat de 14 quilòmetres en Villa De Mazo. La zona de Fuencaliente registrava altres terratrèmols de 3,3 i 3,4.

L’arribada de la lava al mar no ha suposat cap pèrdua personal. No obstant això, mancada avaluar els efectes sobre l’ecosistema marí i les espècies que habiten en la zona.