El núvol de sofre del volcà arriba a la Comunitat amb més partícules tòxiques del que es preveu

Els gasos que emanen del volcà de La Palma aniran en augment sobre el Mediterrani amb un nivell de SO2 més elevat i possibilitat de pluja àcida

La nube de azufre del volcán de La Palma llega a la Comunitat Valenciana
La nube de ceniza y dióxido de azufre que expulsa el volcán de La Palma desde el núcleo urbano de Tacande. / KIKE RINCÓN (EUROPA PRESS)

El núvol de diòxid de sofre (SO2) del volcà de la Palma ja està sobre la Comunitat Valenciana. El sistema Copernicus de la Unió Europea ha informat sobre un lleu augment d’aquestes partícules en la meitat sud de l’autonomia. No obstant això, no aconseguiran el seu nivell àlgid fins al divendres a la vesprada.

Segons apunten, els gasos que emanen del volcà de Cumbre Vieja aniran en augment sobre el Mediterrani amb un nivell de SO2 més elevat del previst inicialment. Els estudis inicials parlaven que el divendres València arribaria a registrar 60 mil·ligrams de diòxid de sofre per metre quadrat. No obstant això, ara aquesta previsió ha augmentat fins als 91 mg. A més, la dada no es quedarà ací i és que els nivells més elevats es preveuen al Campello. Aquest divendres a les 17.00 hores s’espera arribar als 141 mg/m2.

Encara que hi ha al voltant de 2.000 quilòmetres de distància entre el territori valencià i  Canàries, el moviment de l’aire permet transportar el diòxid de sofre que emana del volcà. Segons Copernicus, el viatge del SO2 es trasllada pel Marroc, Algèria, Líbia i Egipte fins a entrar al Mediterrani. Ja en aquesta zona, a més de la Comunitat Valenciana, el núvol tòxic aconseguirà Murcia; Balears; Còrsega; Sardenya; Sicília i les regions del sud tant de França com d’Itàlia.

Avanç del diòxid de sofre que emet el volcà de la Palma. / COPERNICUS

EL NÚVOL DEL VOLCÀ PROVOCARÀ PLUJA ÀCIDA

Segons les previsions d’eltiempo.es, el núvol de gas unida a la DANA podria deixar sobre la Península i Balears un episodi de pluja àcida. Aquest fenomen meteorològic suposa la descàrrega d’aigua amb un pH més àcid del normal.

A més, sol ocasionar danys importants en la vegetació i fins i tot a les ciutats. Aquesta pot danyar el patrimoni històric en corroir elements metàl·lics d’edificis i infraestructures.

No obstant això, els experts apunten al fet que la majoria del SO2 que arriba del volcà es troba concentrat a gran altura, concretament en les capes superiors de l’atmosfera. El diòxid de sofre que arribe serà per tant cent vegades menor al qual hi ha sobre Canàries. Per això, la repercussió per a la salut serà nul·la. El núvol de sofre només podrà apreciar-se en el cel com una lleugera boirina.