elecciones
Pedro Sánchez durante el último debate de investidura en el Congreso de los Diputados.

Encara que la cita del passat 10-N s’havia anunciat com l’últim pas per les urnes per a formar la nova legislatura, des de l’Executiu no es descarta que puguen donar-se uns tercers comicis davant la falta de suport per a la formació del Govern progressista entre PSOE i Podemos.

Dos setmanes després d’haver-se anunciat el pacte signat entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, la situació política d’Espanya segueix bloquejada encara que des de Ferraz esperen complir els terminis i que el líder socialista siga investit president abans de Nadal.

Segons ha publicat Libertad Digital, fonts parlamentàries han explicat que s’ha reservat la setmana del 9 i 11 de desembre per a procedir al debat d’investidura de Sánchez a pesar que les previsions apuntaven als dies 16 i 18 d’este mes.

El motiu del canvi són els terminis que marca la Llei orgànica del Règim Electoral General (LOREG). Si la investidura se celebrara la setmana prèvia a les vacances nadalenques i hi haguera una negativa, la convocatòria d’una tercera cita amb les urnes hauria de fixar-se per al 5 d’abril coincidint amb el Diumenge de Rams i les vacances de nombrosos espanyols. Per a evitar que puga donar-se este supòsit, des de Moncloa es considera avançar la investidura de manera que en el cas de convocar-se uns nous comicis aquests se celebren el diumenge 29 de març.

Atès que Sánchez no disposa de la majoria per a eixir investit en la primera ronda, serà en la segona cita que se celebrarà 48 hores després quan es resolga el futur de l’Executiu nacional. En esta ocasió, el PSOE lideraria el Govern amb una majoria simple on bastarien més síes que noes havent de donar-se l’abstenció de grups com el Partit Popular.