Sesión de Investidura de la 13 Legislatura celebrado el 22 de julio de 2019.
Sesión de Investidura de la 13 Legislatura celebrado el 22 de julio de 2019.

La presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, ha convocat el Ple del Congrés dels Diputats el dissabte 4 de gener a les 9.00 hores, per a celebrar el debat d’investidura de Pedro Sánchez, candidat a la Presidència del Govern.

D’acord amb l’art. 99.1 Constitució Espanyola, el Rei Felip VI, a través de la presidenta del Congrés, va proposar al secretari general del PSOE després de la ronda de consultes mantinguda amb els representants de les formacions polítiques que van obtenir escó en les eleccions del passat 10 de novembre.

En aplicació de l’article 170 del Reglament de la Cambra, el Ple d’investidura començarà amb la intervenció del candidat a la Presidència del Govern, que exposarà davant la Cambra el programa de l’Executiu que pretén formar i sol·licitarà al Congrés la confiança per a fer-lo.

Una vegada conclosa la intervenció del candidat la sessió se suspendrà per a reprendre’s amb els representants dels grups parlamentaris. Els diputats que designe cadascun prendran la paraula de major a menor, excepte el grup al qual pertany el candidat a la Presidència, que el fa en últim lloc. El candidat pot respondre als portaveus un a un o de manera agrupada.

ORDRE D’INTERVENCIONS (DISSABTE 4 GENER)

  1. Grup Parlamentari Popular
  2. Grup Parlamentari Vox
  3. Grup Parlamentari Confederal de Unidas Podemos-En Comú Podem-Galicia en Común
  4. Grup Parlamentari Plural (Junts per Catalunya, Más País, Coalición Canaria, Nueva Canarias, Mes Compromís, Bloque Nacionalista Galego, Partido Regionalista de Cantabria y Teruel Existe)
  5. Grup Parlamentari Republicano
  6. Grup Parlamentari Ciudadanos
  7. Grup Parlamentari Vasco (EAJ-PNV)
  8. Grup Parlamentari Euskal Herría-Bildu
  9. Grup Parlamentari Mixto (CUP, Navarra Suma y Foro de Ciudadanos)
  10. Grup Parlamentari Socialista.

JORNADES DE VOTACIÓ (DIUMENGE 5 I DIMARTS 7 DE GENER)

El debat es prolongarà el matí del diumenge, des de les 9.00 hores, amb els portaveus dels grups que no hagen pres la paraula en la primera jornada, i finalitzat el mateix es realitzarà la primera votació, en la qual Sánchez necessita el suport de la majoria absoluta de la Cambra, 176 escons, per a obtenir la confiança com a president del Govern.

En cas de no obtenir-la, es realitzarà una segona votació 48 hores després, el dimarts 7 de gener, en la que s’entendrà atorgada la confiança si Pedro Sánchez obté el suport de la majoria simple dels diputats: més vots a favor que en contra.

QUÈ PASSA SI NO HI HA INVESTIDURA?

Si efectuades les citades votacions no s’atorgara la confiança per a la investidura, es tramitaran successives propostes en la forma prevista en els apartats anteriors (art. 99.4 CE).

Si transcorreguts 2 mesos, a partir de la primera votació d’investidura, cap candidat haguera obtingut la confiança, la presidenta del Congrés sotmetrà a la signatura del Rei el Decret de dissolució de totes dues Cambres, convocarà noves eleccions i el comunicarà al president del Senat (art. 99.5 CE i 172.2 RC).