El palmito, element indispensable per als dies més calorosos, és també un objecte de gran valor artístic i ornamental en quasi totes les cultures del món. Es tracta d’una peça singular de les arts sumptuàries feta amb materials tan diversos com les fustes nobles, l’os o el nacre, i antigament el marfil i el carei. Tot amb combinació amb teles fines pintades a mà, mostrant conjunts florals o escenes humanes de gran càrrega simbòlica.

Ara, el Museu Comarcal de l’Horta Sud Josep Ferrís March mostra les belles arts del ventall en una l’exposició amb el títol: ‘El palmito de col·lecció en la història: Cinc segles d’art palmiter (XVII-XXI)’, oberta fins al 5 de maig.

Es tracta d’una exposició, de 23 peces notables, de la col·lecció privada del taller artesà ‘Abanicos Blay’ Vila d’Aldaia.

Ventalls plegables de diversos estils procedents d’Anglaterra, França, Itàlia, Espanya, Holanda, Xina i Japó. Palmitos elaborats amb tècniques antigues molt treballades.

De fet, darrere de cada peça d’esta mostra està el treball meticulós de grans artistes, en la seua majoria anònims, que han deixat constància del seu bon fer.

Una mostra que es fruit del treball de col·laboració entre el MUPA-Museu del Palmito d’Aldaia i el Museu Comarcal de l’Horta Sud. Una clara aposta de les sinèrgies entre els museus locals de la esmentada comarca i el museu mancomunat, que permet apropar els tresors de l’artesania local a un públic més ample. I per descomptat, en la qual no podia faltar aquest xicotet homenatge a una element que du marca made in Valencia.