senado

El pròxim 21 de maig es constituirà el Senat però esta legislatura ho farà amb una particularitat i és que sis escons romandran buits: cinc designats per Ls Corts Valencianes i un de Castella-la Manxa.

La sessió constitutiva de la XIII Legislatura d’Espanya comptarà amb els 208 senadors elegits en les eleccions generals del passat 28 d’abril i els 51 autonòmics actuals que es renovaran una vegada es produïsquen els comicis del 26 de maig on la majoria d’espanyols votaran als seus representants europeus, autonòmics i municipals.

La Comunitat Valenciana en haver avançat les autonòmiques a la jornada del 28-A és l’excepció de la Cambra Alta ja que amb Les Corts dissoltes s’ha d’esperar a la formació del nou parlament valencià, que es constituirà el pròxim 16 de maig.

Una vegada pasada esta data s’obrirà un nou termini fins al 28 de maig perquè es constituïsquen els grups parlamentaris valencians i serà llavors quan l’assemblea legislativa autonòmica pot procedir a l’elecció dels representants.

A més, en esta ocasió hi ha un altre canvi i és la xifra de senadors autonòmics de la Comunitat en reduir-se de sis a cinc (2 del PSPV i 1 del Partit Popular, Ciutadans i Compromís, respectivament) a causa d’una disminució en el número de població.

Cal recordar que en esta nova legislatura el Partit Socialista ha recuperat la majoria absoluta amb 123 escons, alguna cosa que no succeïa des de 1993. Entre els grups amb major representació li segueix el PP amb 66, Ciutadans amb 57, UP 42 i Vox 24.