Senado

Compromís al Senat preguntarà el dimarts al president del Govern, Mariano Rajoy, per les mesures que adoptarà per donar a la Comunitat Valenciana “un tracte just” que tinga en compte el finançament, inversió i el deute històric. Carles Mulet, portaveu de la coalició, ha assenyalat que és “indecent” la postura dels populars amb el finançament autonòmic “una cosa que reclamem i denunciem els valencians insistentment de la mà de la societat civil, perquè està en joc el nostre futur i ho farem de manera exemplar en els carrers el proper cap de setmana, amb el PP o sense ell”.

La coalició ha denunciat el silenci i la inacció cap als valencians governe qui governe. “Passava amb els governs del PP i passa ara. Decidixen dotar de privilegis algunes autonomies enfront de les altres, inverteixen en unes i menystenen altres de forma injusta, penalitzant el nostre futur, la viabilitat autonòmica i els drets dels nostres ciutadans”, ha retret Mulet que ha titllat Rajoy de “malpagador” i de “tindre alguna cosa en contra dels valencians”.

Mulet ha carregat contra la líder popular Isabel Bonig, a qui ha titllat de “deslleial i oportunista” per la seua reunió en solitari amb el titular d’Hisenda i sense aportar cap més solució que “més FLA”, una eina que “no soluciona res i s’ha de retornar amb interessos”, ha recordat el senador territorial valencià. El representant de Compromís li ha recordat a Bonig que “el PP no governa perquè així ho han volgut els valencians i que, en qualsevol cas Montoro hauria haver-se assegut amb els diferents grups, els que donen suport a la manifestació del 18-N en lloc d’apostar per una reunió sectària entre ells mateixos”.

En l’últim Ple el senador castellonenc, Jordi Navarrete, ja va preguntar al ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, per la data en la qual un nou sistema de finançament més just estaria en aplicació, després d’anys de demores. El titular d’Hisenda i Funció Pública va esquivar pronunciar-se sobre el fons de la qüestió reconeixent, això sí, la bona gestió econòmica i de creació d’ocupació del Govern del Botànic.

El portaveu de la coalició valenciana ha lamentat que debaten al Senat propostes de finançament autonòmic al marge de la Comissió d’Experts per a la Revisió del Model de Finançament, llançant des dels seus formacions satèl·lits propostes que només busquen espoliar més i més i perpetuar el greuge que ens condemna als valencians per damunt de criteris raonables com la població ajustada, un Fons de Garantia o modular els principis d’ordinalitat i solidaritat per mantenir status quo injustificables, autonomies amb cupos i d’altres infrafinançades.