Llegan las alergias

A Espanya, aproximadament el 25% de la població pateix algun tipus d’al·lèrgia, segons l’últim estudi de la Societat Espanyola de Alergología i Immunologia Clínica (SEAIC). Encara més cridaner és la previsió que per a l’any 2020 u de cada dos europeus tindrà al·lèrgia.

La probabilitat d’heretar una al·lèrgia és del 40% si un dels pares és al·lèrgic i del 70% si ho són els dos. No obstant açò, també hi ha molts factors externs que poden accelerar i incrementar l’aparició d’al·lèrgies, per la qual cosa és convenient tenir-ho en compte, més que mai a la primavera. Xiprers, gramíneas -les més agressives a Espanya-, arizónicas, oliveres… Passejar per espais verds com a jardins, places o parcs es converteix en tot un repte per als al·lèrgics a causa del pol·len d’aquests arbres i plantes en aquestes dates.

De fet, el símptoma al·lèrgic més comú a Espanya és la rinitis o rinoconjuntivitis, inflamació de la cavitat nasal o els ulls com a conseqüència de la inhalació d’agents externs, que manifesten un 60% dels al·lèrgics.

El canvi climàtic -amb la contaminació atmosfèrica-, així com els hàbits alimentosos i d’higiene, la humitat derivada de l’ús d’aire condicionat, la convivència amb mascotes i els mètodes de cultiu han fet que des de fa uns anys la temporada d’al·lèrgia comence abans i que aquesta siga més forta.

Afortunadament, enguany s’ha establit una intensitat lleu o moderada dels símptomes d’al·lèrgia. No obstant açò, milers de persones en el nostre país es veuran afectades pels símptomes… Com evitar-los?.

En primer lloc, acudir a un metge alergólogo perquè estudie el cas i diagnostique, per a saber així a quin tipus d’al·lèrgia s’enfronta cada pacient. És important fer-ho abans de començar a consumir fàrmacs sense prescripció mèdica.

  1. Consultar diàriament la web de la Societat Espanyola de Alergología i Immunologia Clínica per a veure el nivell de pol·len que hi ha en l’ambient.
  2. Evitar les zones amb major concentració de pol·len, com a jardins, parcs i altres espais verds, més encara si són zones d’alta contaminació (si es troben, per exemple, dins dels cascos urbans de grans ciutats).
  3. Tenir especial precaució en els dies secs i calorosos, ja que concentren una major quantitat de pol·len en l’aire, i durant els assolellats i ventosos, perquè l’al·lergogen entra amb major facilitat en els ulls. Cal ser previngut perquè la pluja buida l’ambient de pol·len, però si a les poques hores de ploure, reapareix el sol, el pol·len tornarà amb més força.
  4. Es recomana eixir al carrer amb ulleres i crema protectora de sol per a protegir-se en qualsevol època de l’any. S’aconsella evitar eixir durant les hores més problemàtiques del dia quant a concentració de pol·len: el clarejar (de 05.00 a 10.00 hores) i el vesprejar (de 19.00 a 22.00 hores).
  5. Mantenir una higiene i una neteja òptimes: llavar la roba, realitzar dutxes freqüents o llevar-se el calçat en arribar a casa. Si és possible, és convenient tendir la roba neta en un estenedor interior perquè no s’òmpliga de pol·len.
  6. Tancar les finestres a la nit i ventilar al migdia tan sol durant 10 minuts.
  7. Evitar els canvis bruscs de temperatura, així com els espais tancats i amb grans multituds (restaurants, sales de cinema, centres comercials…).
  8. Cuidar l’alimentació i altres productes. A més de no fumar, és important anar amb compte amb alguns productes, com el vinagre, les salses **picantes, l’alcohol o productes de neteja. També és possible aprofitar els beneficis d’altres productes naturals, com el all negre o la **spirulina, per a enfortir el sistema immunològic.
  9. En cas de ser necessari, consumir antihistamínics per a pal·liar els efectes de l’al·lèrgia. Afortunadament, aquests medicaments tenen cada vegada menys efectes secundaris, produint els de segona generació menor somnolència.