Les malalties al·lèrgiques a Espanya afecten a un 30% de la població, açò és, 16 milions de persones. Entre els al·lèrgics, aproximadament la meitat, ho són a pòl·lens de plantes. “Enguany els huit milions d’al·lèrgics al pol·len tindran una primavera lleu en el litoral mediterrani, amb una concentració benvolguda que oscil·larà entre els 611 grans/m3 d’aire a Múrcia, els 1.137 grans/m3 d’Alacant i els 1.231 grans/m3 de Barcelona”, revela el doctor Ángel Moral, president del Comitè d’Aerobiología de la Societat Espanyola d’Alergología i Immunologia Clínica (SEAIC).

Les baixes temperatures d’este hivern, amb una mitjana nacional al febrer de 6,9ºC (mitjana 8,5ºC) afavoriran l’enraitzament de les gramíneas salvatges i cereals. La tardor va ser seca, però l’hivern ha sigut molt humit amb precipitacions intenses originades per les borrasques Emma, Félix i Gisele). En l’últim mes les pluges s’han multiplicat per cinc para l’habitual en aquesta època.

Existeix una relació directa entre les precipitacions de la tardor i hivern i els recomptes de pòl·lens de gramíneas durant la primavera. La recopilació d’aquestes dades del Comitè, juntament amb altres factors climatològics com la temperatura i la humitat proporcionats per l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i la col·laboració de l’Àrea d’Estadística i Recerca Operativa de la Universitat de Castella-la Manxa, ha permès establir el nivell d’intensitat d’aquesta primavera en les diferents zones geogràfiques.

Atenent al nombre de gramíneas arreplegat, podem classificar una primavera com: molt lleu (menys d’1.000 grans/m3), lleu (menys de 4.000 grans/m3), moderada (4.000-6.000 grans/m3) o intensa (més de 6.000 grans/m3).

“Totes les plantes es reprodueixen per pòl·lens, però per sort no tots donen problemes al·lèrgics, comenta l’especialista. En el nostre país les espècies que més símptomes produeixen en ordre decreixent són: gramíneas, olivera, xiprer, salsola, plàtan d’ombra i parietaria. En determinades zones geogràfiques poden ser importants altres pòl·lens, com la palmera a Elx o el bedoll a Galícia. En el sud-oest peninsular els pòl·lens més freqüents són els de l’olivera i gramíneas. En el litoral mediterrani els pòl·lens més freqüents són els de parietaria, olivera i gramíneas. A Barcelona predominen els pacients al·lèrgics al plàtan d’ombra, usat freqüentment en parcs i jardins”.

En esta mateixa línia, el doctor Moral detalla que en els últims deu anys s’ha duplicat el percentatge d’al·lèrgics als pòl·lens més alergénicos. “Les gramíneas han passat del 35% al 74%, l’arizónica del 9% al 23%, el plàtan d’ombra i la salsola del 7% al 14% i l’olivera del 30% al 52%. La causa sembla trobar-se en l’efecte de la contaminació i el canvi climàtic sobre els pòl·lens”.