¿Cuándo estará controlada la pandemia por coronavirus?
Una joven celebra el momento de su vacunación contra el coronavirus. / / ROBER SOLSONA (EUROPA PRESS)

El Ministeri de Sanitat ha publicat recentment la seua Anàlisi de l’efectivitat de la vacunació enfront del coronavirus a Espanya. En aquest informe, s’analitza l’eficàcia de cada sèrum administrat. A més, just en aquest mes de desembre es compleix un any de l’inici de la campanya de vacunació.

Aquest procés d’immunització va començar amb les persones més febles i va continuar de forma descendent per edat. No obstant això, els sanitaris i el personal de treballs essencials van rebre la seua dosi fora del tram d’edat.

Després d’enguany de vacunació, l’estudi públic constata que les vacunes ofereixen percentatges diferents de protecció. Així, totes les vacunes aprovades per la Unió Europea han tingut una immunització diferent davant el coronavirus.

JANSSEN ÉS LA PAUTA COMPLETA AMB MENOR IMMUNITZACIÓ

Per exemple, els vacunats amb pauta completa de Pfizer o Moderna, han registrat menys contagis que aquells que van rebre la pauta completa amb AstraZeneca o Janssen. És més, hi ha un període de temps entre la cinquena ona i la sisena ona en la qual entre els no vacunats i els vacunats amb Janssen van registrar la mateixa incidència de contagis.

No obstant això, la pauta completa desenvolupada en un mateix laboratori no és la que ha impedit més contagis per coronavirus. És a dir, Pfizer i Moderna han llançat molt bones dades però existeix una immunització encara més efectiva.

És el cas de les persones que es van vacunar amb AstraZeneca com a pauta inicial i van rebre una segona de Pfizer o Moderna. Les persones amb aquesta mescla de dosi són les que menor incidència de contagis representen entre els immunitzats.

ÓMICRON I EL SEU COMPORTAMENT AMB LES VACUNES

Respecte a l’arribada d’Ómicron, l’Agència de Seguretat Sanitària de Regne Unit (UKSHA) ha publicat un estudi sobre la seua relació amb les vacunes. Aquest informe constata que la dosi de reforç de la vacuna contra la COVID-19 perd eficàcia en la protecció davant Ómicron. El període en el qual perd part de la seua immunització és a partir de les deu setmanes des de la seua inoculació.

Els experts britànics també han confirmat que la variant sorgida a Sud-àfrica provoca casos menys greus que la delta. No obstant això, es disminueix més ràpidament la disminució de l’eficàcia de la vacuna contra la infecció simptomàtica.

Més concretament, es calcula que la protecció després de la desena setmana de la inoculació de la dosi de reforç perd entorn d’un 15% i un 25%. No obstant això, l’estudi indica que l’eficàcia de la vacuna contra la malaltia greu es manté.