Sánchez anuncia 11.000 millones de euros de ayuda para empresas y autónomos
Pedro Sánchez durante su intervención en el Congreso de los Diputados. / MONCLOA

Més recursos per als sectors en dificultats

El president ha definit les mesures d’ajuda a les empreses, els treballadors i les llars posades en marxa des de l’inici de la pandèmia com “un exercici de protecció mai vist en la història d’Espanya”.

A més, ha anunciat que el Govern aprovarà pròximament un paquet addicional de 11.000 milions d’euros per a empreses, pimes i treballadors autònoms. El propòsit és continuar ajudant sectors que creixien abans de la pandèmia i ara es troben en una situació “extremadament difícil”. Entre ells ha fet referència al turisme, l’hostaleria, la restauració i el xicotet comerç, entre altres. Aqueixos fons permetran reforçar la solvència dels seus balanços, realitzar les inversions necessàries i contractar als treballadors que requerisquen.

Sánchez també ha avançat que el Pla de Recuperació suposarà la creació de 850.000 llocs d’ocupació en els pròxims tres anys.

Sánchez crida a “evitar” la quarta ona

Sánchez ha destacat que la situació de la pandèmia continua sent “greu” en alguns territoris. No obstant això, ha assegurat que la incidència tendeix a baixar gràcies a les mesures adoptades.

Espanya registra actualment una incidència acumulada de 236 casos per cada 100.000 habitants, la qual cosa representa un descens del 62% en els últims 14 dies. L’última xifra de morts és de 68.079.

El president ha assenyalat que “avui tots som conscients” que la desescalada de la primera ona es va dur a terme amb massa rapidesa. Sánchez ha assenyalat que va ser per “la necessitat de reactivar l’economia i remeiar la fatiga emocional”. També ha reconegut que “no es degué baixar la guàrdia” durant les festes nadalenques.

Sánchez ha recordat que la prudència és un “deure cívic i polític” que ha de mantenir-se malgrat la vacunació. “Tots hem d’assumir com a propi el repte d’evitar una quarta ona”, ha matisat. “Hem de continuar treballant units fins a aconseguir una incidència inferior a 25 casos per cada 100.000 habitants”.

Espanya rebrà el quàdruple de vacunes elpròxim trimestre

Si l’any 2020 va ser l’any de la pandèmia, el 2021 es recordarà com l’any de la fi del “malson sanitari” gràcies a la vacunació, segons ha manifestat el cap de l’Executiu.

Sánchez ha explicat que la Comissió Europea ha signat contractes amb sis farmacèutiques. Amb ell s’adquiriran un total de 2.265 milions de dosis de vacunes. En el cas concret d’Espanya, el Consell de Ministres ja ha autoritzat l’adquisició de 136 milions de dosis de cinc vacunes. Aquestes són Pfizer-BioNTech, AstraZeneca/Oxford, Moderna, Janssen i Curevac.

Respecte a l’Estratègia de Vacunació, Sánchez ha indicat que els grups prioritaris continuaran actualitzant-se a mesura que vagen canviant les circumstàncies. Espanya, ha ressaltat, es troba per damunt de països com Alemanya, França o Itàlia en la taxa mitjana de vacunació per cada cent habitants. El ritme d’administració és d’unes 540.000 dosis setmanals.

A més, Sánchez ha reafirmat el objectiu d’aconseguir el 70% de la població vacunada a l’estiu. El president s’ha mostrat convençut que els problemes de subministrament produïts a la Unió Europea “se superaran en breu”. En aquest aspecte, ha assenyalat que Espanya podria rebre el quàdruple de vacunes el pròxim trimestre.