(ALBA SÁEZ).- En aquest últim cap de setmana s’han trobat en algunes platges del país amb una criatura transparent i invertebrat que habita en el mar, molt semblant a les meduses però de caràcter inofensiu. Es tracta de les salpes i s’han trobat a les platges del sud de Màlaga i Granada. La característica més visible per a identificar a aquest animal és el seu cos gelatinós incolor.

El seu nom és el de salpa fusiformis, més conegudes com salpes. Juan Jesús Martín, biòleg de l’Aula del Mar de Màlaga assegura que “les salpes tendeixen a unir-se entre elles formant, la qual cosa es denomina com a cinturó de Venus“. També ha afirmat que “l’hàbitat natural d’aquestes criatures és el mar obert, encara que moltes vegades a causa del vent a una elevada lluminositat pot concloure amb una producció massiva de salpas”.

Les salpes s’alimenten de fitoplàncton, substància que es troba molt sovint en les costes. Això fa que eliminen aquestes substàncies del mar. Aquest fenomen origina la reproducció d’aquests invertebrats de manera molt ràpida i produint clons. El desavantatge és que si el fitoplàncton és molt dens pot ocórrer l’efecte contrari; que les salpes s’embossen i s’afonen en el fons del mar.

Aquestes criatures marines solen habitar en l’oceà Antàrtic, en el nord del mar Pacífic i també en mars europeus com la costa del Regne Unit o en el propi mar Mediterrani.