Sanidad anuncia el plan definitivo para la Navidad: reuniones de 10 personas y toque de queda a la 1
Varios transeúntes en un mercadillo navideño durante la pandemia. Quique García (EFE)

L’augment els contagis de coronavirus i la pujada de la pressió hospitalària durant el transcurs de la setmana ja comença a alertar sobre la imposició de restriccions per a la campanya nadalenca.

A causa d’aquesta incipient pujada, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha començat a definir com seran el pròxim Nadal. Encara que aquest ha garantit que no hi haurà restriccions, sí que s’espera aplicar una gran novetat: la instauració del certificat Covid.

Aquest passaport es preveu que arribe la setmana vinent, una vegada es definisquen els paràmetres jurídics. D’aprovar-se, efectivament no hi hauria noves mesures per a la població en general però sí per a una part d’ella: els no vacunats.

El futur certificat Covid suposarà la regulació dels accessos a espais públics. Encara que no s’ha definit quins seran, la Generalitat ja ha mantingut reunions amb comerciants; grans superfícies i l’oci nocturn. A més, s’espera una pròxima trobada de treball amb els hostalers.

Per tant, es preveu que la ciutadania no vacunada tinga prohibit l’accés a restaurants, bars, cafeteries, pubs i discoteques, entre altres com podrien ser comerços o gimnasos. Aquests espais tancats són aquells on hi ha més probabilitat de contagi. En ells és més complicat mantenir les màscares i respectar les distàncies de seguretat pel que el risc augmenta.

LES RESTRICCIONS D’EUROPA RESPECTE A VALÈNCIA

En el panorama europeu, la implantació del passaport Covid és una realitat. Països com Alemanya o Itàlia ja exigeixen aquesta mesura per a intentar frenar l’avanç de la pandèmia. A més, al país germà s’ha anat un pas més enllà. Des del dilluns tots els no vacuneu-vos tenen prohibit accedir a llocs d’oci de Berlín com a restaurants, cinemes o museus.

Al marge de la mesura, Alemanya estudia la possibilitat de tancar bars i clubs cara a Nadal. Altres restriccions que podrien arribar és la fi dels grans esdeveniments i la limitació de la vida pública també als immunitzats.

Las restricciones que podrían llegar a Valencia de cara a la Navidad
El certificat Covid, imminent mesura en la Comunitat Valenciana.

Àustria és un altre país que està prenent les mesures més estrictes per a frenar la pandèmia. Allí s’ha començat a confinar a la gent no vacunada i és que ja no serveixen els test de PCR negatius per a ells. Des d’ara tenen negada l’entrada a cafès, restaurants i esdeveniments d’oci. Tampoc poden accedir a recintes culturals o esportius i serveis com les perruqueries.

El cas valencià sembla que s’assemblarà més a l’alemany. En aquest cas, finalment els no vacunats viuran un Nadal més restrictiu enfront dels immunitzats. D’aquesta manera, el Consell descartaria ara com ara una regulació més severa a nivell general com la viscuda l’any passat.

Per tant, quedarien descartades restriccions com el toc de queda; la limitació del nombre de persones en reunions socials; la regulació d’aforaments en comerços i espais d’hostaleria, etc.