Restaurantes, peluquerías y pequeños comercios reabren sus puertas
Un hombre se corta el pelo en una peluquería de Vitoria. / FOTO: Iñaki Berasaluce - Europa Press.

Primera jornada oficial de la fase 0 de la desescalada a Espanya. Hui arranca el funcionament d’alguns serveis i activitats comercials que fins ara romanien tancat. Restaurants, perruqueries, centres d’estètica, serveis de reparació i xicotets comerços són alguns dels locals que ja han pujat les persianes.

Segons el Boletín Oficial del Estado, en aquesta fase reobrin aquells establiments del comerç minorista i de serveis professionals que garantisquen el compliment d’una sèrie de condicions. La finalitat de les mesures és protegir la salut dels ciutadans i evitar així un repunt de la malaltia.

QUINS LOCALS PODEN OBRIR I COM PODEN FER-HO?

  • Aquells establiments i locals comercials detallistes amb superfícies menors als 400 metres quadrats.
  • S’estableix un sistema de cita prèvia. Ha de ser un únic client per treballador sense habilitar zones d’espera a l’interior.
  • Es garanteix la atenció individualitzada al client amb la deguda separació física prevista. En el cas que això no siga possible es farà mitjançant la instal·lació de mostradors o mampares.
  • S’estableix un horari d’atenció preferent per a majors de 65 anys. Aquest ha de coincidir amb les franges horàries per a la realització de passejos d’aquest col·lectiu.

ELS CIUTADANS PODEN DESPLAÇAR-SE A QUALSEVOL ESTABLIMENT?

Els desplaçaments a establiments i locals podran efectuar-se únicament dins del municipi de residència. L’excepció és que el servei o producte no es trobe disponible en aquest.

PUC ANAR A MENJAR A BARS O RESTAURANTS?

No, està prohibida l’activitat a l’interior del local. Únicament pot anar-se per a fer ús del “take away”, és a dir, arreplegar el menjar per a consum en el domicili. A partir del dilluns 11 de maig (fase 1) sí que es podrà menjar a les terrasses.

El client ha de realitzar la comanda per telèfon o en línia i el restaurant fixarà un horari de recollida d’aquest. L’objectiu és evitar aglomeracions en els voltants de l’establiment.

L’excepció són els establiments amb punts d’atenció per a vehicles. En aquest cas el client pot sol·licitar la comanda en el moment sense necessitat de trucada telefònica o online.