Navidad

Davant l’arribada del Nadal, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha informat sobre les recomanacions per a passar unes festes tranquil·les i evitar que augmente el nombre de contagis de coronavirus. Celebrar les reunions nadalenques amb màscara i evitar els centres comercials són algunes d’elles.

El  director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros  Adhanom Ghebreyesus, ha encoratjat que aquest Nadal sí que podran celebrar-se. Això sí, seran una miqueta diferents. “La pandèmia canviarà la forma en què celebrem, però no significa que no puguem fer-ho”, va aclarir Adhanom  Ghebreyesus.

El màxim representant de l’OMS ha fet referència a les esperançadores dades globals  que la setmana passada van descendir per primera vegada. El guanyat pot perdre’s “fàcilment”. “No és moment de complaença, especialment ara que s’acosten les vacances en molts països”, va advertir Tedros.

“Tots volem estar juntament amb les persones que estimem durant els períodes festius. Però estar amb la família i els amics no val la pena si els posem a ells, o a nosaltres mateixos, en risc de contagi”, va alertar el director de l’OMS.

Reunions familiars

Per a evitar els contagis, l’OMS ha recomanat evitar grans reunions familiars. Ha suggerit gaudir del Nadal només amb les persones que viuen en la mateixa llar. Ni si vulga amb familiars amb els quals no es convisca.

En tractar-se d’una mesura molt restrictiva, especialment en aquestes festes, l’OMS ha oferit altres recomanacions en el cas de no complir amb la primera. Per a les reunions amb més d’un nucli de convivència recomana que siguen a l’aire lliure, amb màscara i mantenint la distància de seguretat.

Rebre vistes amb màscara

Segons les últimes actualitzacions de l’OMS s’aconsella que les persones porten màscara a la seua casa “quan hi ha un visitant que no és membre de la llar i se sap que la ventilació és deficient”.

Quant al tipus de màscara a utilitzar, l’OMS desaconsella les màscares amb vàlvules ja que poden deixar “escapar aire sense filtrar de la màscara”. “Són una característica inapropiada per a les màscares utilitzades amb la finalitat d’evitar la transmissió”, estableix el text.

No als centres comercials

El màxim responsable de l’OMS recomana optar per celebrar el Nadal “a casa” i evitar reunions així com centres comercials “abarrotats”.  “És recomanable celebrar a casa, evitar reunions amb gent de fora d’ella i, si hi ha trobades, preferiblement han de ser en l’exterior, amb distanciament físic i portant màscara”, va explicar Tedros.

Viatjar per Nadal 

Aquest Nadal el Govern ha aprovat la possibilitat d’acudir als llocs de residència habitual de familiars o afins. No obstant això, l’OMS convida a replantejar-nos la necessitat de viatjar.  “Tots hem de preguntar-nos si en aquestes circumstàncies cal viatjar”.  A més, ha afegit que “si et sents malament, no viatges”.

En cas de viatjar, l’OMS ha recordat la necessitat d’usar la màscara en tot moment. Especialment en les estacions i els mitjans de transport així com llavar-se les mans sovint.